Nehéz helyzetbe került a kedvelt turisztikai célpont

2023.09.22. 19:00

Bezárás küszöbén a Börgöndi Állatsimogató – van-e még esély a megmentésére?

A nehéz gazdasági helyzet a Börgöndi Állatsimogató fenntartóit sem kíméli, s bár a mini állatkertet ezernél is többen látogatják minden hónapban, a banki hitelek miatt mégis úgy tűnik: ha nem érkezik rövid időn belül segítség, akkor csak a bezárás és az eladás lehet a megoldás.

Héjj Vivien

A mini állatkert lakói az évek során megannyi boldog pillanatot szereztek a látogatóknak

Fotó: NAGY NORBERT - FMH-Archív

2017 tavaszán nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Börgöndi Állatsimogató, ahol több tízezer, sőt, százezer látogató fordult meg az évek során. Fehérvár mini állatkertjében csillogó szemű lámák és alpaka, simogatásra kész nyulak, kíváncsi kecskék és bárányok, lovak, szamarak, szurikáták, ormányos medvék és madarak is várják a látogatókat. Jelenleg pedig két, alig egy hónapos kis kecske teszi még színesebbé és mozgalmasabbá a hely mindennapjait.

Mindezek hátterében azonban súlyos problémákkal kell szembenézniük az állatsimogató tulajdonosainak, akik a kilátástalannak tűnő helyzetben már a simogató bezárását, eladását is fontolóra vették.

– A fő tevékenységünk a nemzetközi fuvarozás, ez tartotta el, ez finanszírozta a 100 milliós banki hitelünket, amiből kialakítottuk a horgásztavat, az állatsimogatót és az egész környékbeli infrastruktúrát – kezdi a tulajdonos, Hajdu Sándor, aki feleségével vezeti a Börgöndi Állatsimogatót. – Havonta közel 4 millió forintot kell befizetnünk a banknak, ezt eddig a fuvarozással tudtuk finanszírozni. Most azonban a fuvarozás egész Európában megállt, alig van munka, ezért valamit pénzzé kell tennünk ahhoz, hogy a banki hiteleket fizetni tudjuk. Nem voltak belekalkulálva az utóbbi évek gazdasági nehézségei.

Az állatok Börgöndön nőttek fel, ide szoktak, így nekik sem lenne jó, ha költözniük kellene
Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

Hajdu Sándor és felesége még bízik abban, hogy lesz megoldás az állatsimogató megmentésére. A tulajdonosok az évek során a rengeteg munka mellett szívüket és lelküket is beletették a mini állatkert fenntartásába.

– A megoldás az lehetne, ha valahonnan segítséget kaphatnánk, vagy ha valaki átvenné tőlünk az állatsimogatót és tovább üzemeltetné. Nagyon fájna a szívünk ha el kellene adni, de egyelőre katasztrofális a helyzet. Ha nem találunk megoldást, nagyon rövid időn belül be kell zárnunk és el kell adnunk az állatokat és az ingatlant. Őszintén szólva nem szívesen adnánk el az állatokat. Ők itt nőttek fel, ide vannak szokva – mondja a tulajdonos, miközben a szemünk láttára épp két, alig egy hónapos kis kecske fedezi fel a körülöttük lévő világ csodáit.

Nem elhanyagolható tény, hogy az állatsimogató helyi és országos szinten is népszerű célpont, havonta átlagosan ezer-ezerötszáz látogató érkezik Börgöndre. Családok, iskolai csoportok találnak itt aktív kikapcsolódást és programlehetőséget.

– Kevés olyan hely van, ahol ennyire közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az állatokkal a gyerekek. Legtöbben a nyuszikat szeretik, hozzájuk akár egyszerre 8-10 gyermek is bemehet, csak úgy, mint a kecskékhez, lámákhoz – teszi hozzá, bízva abban, hogy a „végleg bezárt” tábla kihelyezésére nem kerül sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában