Viza Attila is a vérét adta

2023.09.13. 17:30

A hívó szóra szép számmal érkeztek az önkéntesek

Már az induláskor is többen várakoztak a Titkok Házánál. Ma délután szervezték meg a IX. Civil Véradást a Titkok Házában. A fehérvárit megelőzően Móron és Dunaújvárosban is tartottak hasonló megmozdulást.

Kecskés Zoltán

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ most is élen járt a program szervezésében. Mint azt Berdó-Kovács Erika, irodavezetőtől megtudtuk a helyszínen, alkalomról alkalomra nő az önkéntes véradók száma, ami jól mutatja, hogy a társadalom egyre inkább átérzi ennek missziónak az üzenetét, létjogosultságát. 

– A vérből sosem elég! A cél az, hogy minél többeket meg tudjunk szólítani országos és helyi szinten is a véradás fontosságára, hiszen a tudomány jelenlegi állása szerint a vér szintetikus anyaggal nem pótolható. Mindez azt jelenti, hogy a biztonságos ellátáshoz Magyarországon naponta 1600-1800 jelentkezőre lenne szükség. Az ilyen akciók során, évente kétszer a Civil Központok országos hálózata összefog, hozzájárulva a nemes célhoz. Érdekesség, hogy a februári kampány során négy helyszínen voltunk és az országban lévő 20 iroda közül a Fejér megyei lett a második legügyesebb – mondta mosolyogva az irodavezető, aki szerdán már 9. alkalommal adott vért, aki a Civil Véradás szervezése során lett rendszeres véradó. Berdó-Kovács Erika elárulta azt is, hogy a néhány nappal ezelőtti megmozdulásokon – Dunaújvárosban és Móron – összesen 201 önkéntes adott vért és bízik benne, hogy az őszi kampány során sikerül átlépniük majd a 300-as számot.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Molnár Tamás önkormányzati képviselő, civil és környezetvédelmi tanácsnok szintén rendszeres véradó. Szerdán délután, a Titkok Házában ő is jelen volt, de mivel nem érezte magát teljesen egészségesnek, így nem adott vért. Helyette képviselőtársa Viza Attila járult először a nővérekhez, példát mutatva ezzel az itt élőknek. Molnár Tamás kérdésünkre elmondta, hogy a véradás a véradó egészségét is szolgálja, másrészről egy az egyik legönzetlenebb cselekedett az embertársaink, családjaink felé. Ezért amikor teheti, részt vesz hasonló eseményeken. Kiemelte, azaz érzés, amikor a véradás után jön az sms, hogy hova szállították a vérét és hány ember életét menti meg ezzel, az felbecsülhetetlenül felemelő. 

Civil Véradást még Sárbogárdon tartanak a héten, csütörtökön 14 órától várják a véradókat a József Attila Művelődési Központba. Vért bárki adhat, aki egészségesnek érzi magát, elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét és több mint 50 kilogramm.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában