Heten Fehérvárról a remény üzenetével

2023.08.15. 20:00

Minden nap egy győztes csata a teljes tisztaságért

Az elmúlt hétvégén rendezték meg az idén 70 éves Narcotics Anonymous elnevezésű önsegítő szervezet európai találkozóját Budapesten, az ELTE folyóparti campusában, amely ezeken a napokon az angol HOPE (Remény) szó feliratával fogadta messze földről is érkező látogatóit. A székesfehérvári csoport tagjai közül heten vettek részt az eseményen, amelyre már hónapok óta készültek jelenlévőként, segítőként és közreműködőként.

Tihanyi Tamás

Az európai találkozó résztvevői, közöttük a székesfehérváriak az ELTE campusának kertjében

Fotó: István felvétele

Hazánkban a szervezethez csatlakozva közel 30 éve igyekeznek támogatni egymást a teljes absztinencia felé vezető úton azok, akik hisznek a felépülésben, a kitartásban, ezért választották a minden drogtól való teljes megszabadulás programját. A Narcotics Anonymus felépülő függőknek segít, olyanoknak, akik megpróbálnak segítséget nyújtani a hozzájuk hasonlóknak és igyekeznek tiszták maradni. Nyitottak bárki számára, aki úgy érzi, szüksége van a többiek társaságára, közösségére, a mellette ülő baráti, vagy éppen dorgáló szavára. Sokan akkor keresik fel a csoportot, amikor már úgy érzik, végképp nincs kihez fordulniuk és nincs hová menekülniük elsősorban önmaguk elől. Csak egy feltétele létezik a tagságnak: a használat abbahagyásának a vágya. 

A székesfehérvári csoport tagjai egy vasútállomáshoz közeli épületben találkoznak rendszeresen, hogy segítsék egymást
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A „Van még remény” elnevezésű székesfehérvári csoport egy héten kétszer tart gyűlést a Mártírok útja 2-es szám alatt, a vasútállomással szemben lévő épületben: szerdán 18 óra 30-tól és pénteken 19 óra 30-tól, ezen kívül szerdánként 17 órától lehetőség adódik online módon részt venni egy segítő-támogató találkozón. A szervezet magyarországi honlapján István elérhetősége szerepel a fehérvári csoport kapcsolatának, ő szívesen segít annak, aki hívja a 06 30 315 4388-as telefonszámot. Az európai találkozón természetesen részt vett más székesfehérvárival együtt. Egyébként Ausztráliától Thaiföldig, Indiától Svájcig összesen negyvennyolc országból jöttek el a nagy budapesti együttlétre.

 – Mi abban segítjük közösségünk tagjait, hogy akár életük végéig tiszták maradjanak – mondta István egy nappal az európai találkozó után a FEOL-nak. – Mert az, hogy nem használunk drogokat, kevés, hiszen ha nem változunk meg, akkor idővel biztosan visszaesünk és ugyanúgy a drogokhoz nyúlunk, mint korábban. Mi nem segíthetjük a leállást, de azt annál inkább, hogy csoportunk tagjai tisztán és a lehetőségek szerint boldogan éljenek, sorsuk minden nehézségével együtt.

A remény üzenete a legfontosabb, hirdeti a kivetítő
Fotó: István felvétele

István felidézte: számára korábban az volt a legnagyobb probléma, hogy igazából csak reagált az élet különböző kihívásaira és sokáig nem ismerte fel, hogy nem a drog, sokkal inkább ő saját maga a probléma! Ugyanis rosszul reagált a drogokra, és arra ráment a párkapcsolata, a munkája, az élete.

– Nem leállni segítünk, hanem tisztán maradni: mert ha magam nem változok meg, akkor előbb vagy utóbb ismét drogokat használok – ismételte István a legfontosabbat. – Oké, én leálltam, futott tovább az életem, de valójában nem változtam meg, ezért hét év után szinte törvényszerűen visszaestem. Először tizenhárom évig használtam drogot, majd hét év szünet következett a visszaesésig, most pedig már tizenegy éve újra tiszta vagyok.

 A találkozón fontos feliratokat vetítettek ki, majd tapsoltak meg a résztvevők. Nem tudom, hogyan számolták meg, de akik ott voltak – pontosan 1243-an – összesen 9623 tiszta évet tudhattak magukénak. Mert hisznek abban, hogy a tisztaság a kulcsa mindennek. Üzenetük az, hogy bármelyik függő abba tudja hagyni a használatot, eltűnhet belőle a vágy és új életutat találhat. Ezek az NA-s lányok és fiúk abban segítenek, hogy bebizonyítják, lehet tisztán élni, a teljes absztinencia a lényeg.

– Van remény, csak tenni, folyamatosan dolgozni kell érte: gyűlésekre járni, találni egy segítő társat, megtenni a lépéseket, vállalni a szolgálatot. Van egy álmom. Az, hogy a józanság és a tisztaság legyen a legtrendibb dolog az emberek között, az, hogy nem használok semmilyen tudatmódosító szert a legrosszabb és legjobb érzéseimre, és megélem tisztán azokat úgy, ahogyan vannak, nem belehalva. Ez legyen a legmenőbb a világon!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában