Kavicságy és vizesárok

2023.08.26. 20:00

Ismét hősökké váltak a gazdák – fergeteges hangulat a VIII. Sárosd Kapa-Kupán (galéria)

Gumicsizma, kantáros nadrág, kockás ing és fejfedő – így álltak rajthoz a szombaton nyolcadik alkalmához érkezett Sárosd Kapa-Kupa versenyzői. A pálya körül valódi fesztiválhangulat uralkodott, a közönség idén sem hagyta cserben a kapálógépek mestereit.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fergeteges hangulat uralkodott szombaton a sárosdi lovaspályán, ahol a VIII. Sárosd Kapa-Kup alkalmával ismét a kapálógépek kapták a főszerepet. Az előzetesen nevezett versenyzők közül mindenki rajthoz állt: összesen tizenegy megye negyvenkét településéről érkezett az ötvenöt mindenre elszánt versenyző, akikre ezúttal egy hétszázötven méter hosszú, kanyarokkal, körforgalommal és izgalmas akadályokkal színesített versenypálya várt.

– Elindulnak a start vonalról, átmennek egy kavicságyon, bemennek egy balos körforgalomba, majd miután onnan tovább mentek, fel kell tenniük egy kukát a pótkocsira, és ezt magukkal kell vinni majdnem a pálya végéig. Utána jön egy rázató, majd az erdős rész, benne egy vizesárokkal. Amikor onnan kijönnek, babzsákos célba dobással kell a versenyzőknek kinyitniuk egy sorompót, hogy tovább tudjanak haladni. Átmennek egy ötméteres libikókán, majd jön a traktorszlalom. Ezután megérkeznek A nagy pénzrablás figuráihoz, akik között egy bevásárlókocsival – amiben egy plüssmaci ül – kell szlalomozniuk. Ha ez megvan, visszapattannak a járműre, kirakják a rózsaszín kukát, és végül egy korsó sör – természetesen alkoholmentes – megivásával zárul a kör – sorolta az egyszerre izgalmas és látványos versenyfeladatokat a Sárosd Kapa-Kupa szervezője, ötletgazdája, Sztupa Balázs.

S mi sem bizonyítja jobban az immáron hagyományosnak számító esemény létjogosultságát, minthogy az évről évre egyre népszerűbb Sárosd Kapa-Kupa látogatóinak száma rendere meghaladja a település lakosságszámát.

A közönségre természetesen idén is számíthattak a versenyzők. A terület kedvező kialakítása miatt az árnyékot adó fákból nem volt hiány, így a rekkenő hőség ellenére a pálya széléről folyamatosan érkezett néhány biztató szó, s alább nem hagyó szurkolás, ami valódi adrenalinlöketet adott a versenyzőknek az olyan, nehezebbnek tűnő pillanatokban is, amikor kézi erővel próbálták kitolni gépüket a vizesárokból.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A jó hangulat alapját ezúttal is a Trabarna néven is ismert Lorán Barnabás humorista adta, s idén sem maradtak el a kísérőprogramok: kertigép kiállítás és vásár, gasztroudvar, kézműves utca, rendőrségi bemutató és megannyi gyerekprogram várta az érdeklődőket, s idén is útnak indultak a Kapa-Kupa kisvonatok, melyek vagonjait vidám színekben pompázó hordókból alakították ki.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A verseny egyik újítása volt, hogy a selejtezőfutamok után egy sprintfutam döntött a végső sorrendről és a díjazottakról. Az ötvenöt versenyzőből hatan jutottak a sprintfutamba, akik immáron egy feladatok nélküli pályán mérkőzhettek meg a dobogós helyekért. Itt már tényleg csak az idő számított.

– Vannak máshol is robikapa versenyek, de a sárosdi az egyetlen az országban, ami önálló rendezvény. Az elejétől kezdve tudtuk, hogy ha rálépünk arra az útvonalra, amit kigondoltunk, és azt tudjuk tartani, akkor sok versenyzőnk lesz, és sikeres lesz a rendezvény. Szerencsére bejöttek a számításaink – összegezte az elmúlt évek tapasztalatait Sztupa Balázs.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában