Kirándulás római módra

2023.07.20. 07:00

Római őrnaszádok a Sárvízen Szabadbattyán “partjainál”

A kirándulás többféle fajtáját ismerjük, most mégis valami egészen újat is kipróbáltak azok, akik a IV. századot idéző hajókon siklottak a hétvégén, a valaha dunai széleséggel bíró Sárvízen.

Hajdú Marianna

Római őrnaszádok, amint éppen a szabadbattyáni parthoz közelítenek a Sárvízen

Forrás: Vas Judit

Az elmúlt időszakban egyre népszerűbbé vált Szabadbattyán történelmi nevezetessége, a Kula-torony. A Móricz Zsigmond Művelődési Ház könyvtárosa, Lászlóné Lakner Lilla szervezi a látogatásokat a torony iránt érdeklődők számára. A hétvégén is két csoportot kísért a történelmi épületbe, amelyből az egyik kiránduló társaság római kort idéző ​​folyami őrnaszádokon érkezett a toronyhoz – számolt be tárlatvezető. 

Egyre többen kíváncsiak a szabadbattyáni Kula-toronyra 
Forrás: Vas Judit 

A vagány evezősök a Nádor hídtól indultak és Tác-Gorsiumig lapátoltak az 5,4 római mérföldes távon, ami körülbelül 8 kilométert jelent. Az utazás során vették célba a szabadbattyáni megállót és látogatták meg a nemrég a Fejér Vármegyei Értéktárba is bekerült Kula-tornyot.

A hétvégén korabeli hajókon érkezett kiránduló csapat a történelmi helyszínre
Forrás: Vas Judit 

A Kula-torony mellett a Seuso palota ásatási területe is a látnivalók között szerepelt a társaság listáján. Az utazás végállomása a valamikori római városnál ért véget, ahol a Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Múzeumban található legújabb látványosságot is megszemlélhették a Sárvízen érkezők. Ez nem volt más, mint egy 30,7 láb hosszú, valós méretű, 15 fős római folyami hajó replika, amely az egykori kikötő szárazdokkjában áll. 

Célállomásuk az ókori római város, Gorsium volt
Forrás: Vas Judit 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában