Fejérben is éhesek a szúnyogok

2023.07.08. 15:00

Mennyire hatékonyak a házi praktikák szúnyogcsípés ellen? A bőrgyógyász válaszol

A szakember azt is elárulta, mit együnk, hogy minket ne egyenek.

Hajdú Marianna

Forrás: pixabay.com

Sok a panasz, hogy idén a szúnyogok hada erőteljesebben támad, mint korábban. Mintha a szúnyogírtások ellenére is többen lennének nyárestéink megkeserítői, mint azt elviselnénk. A szúnyogcsípés ráadásul kellemetlenséget okoz, hiszen viszkető és kipirosodott területet hagy maga után. Kezelésére több háziparktika is létezik, attól függően, ki miben hisz. Mészáros Ágnes bőrgyógyászt kérdeztük, vajon tényleg hatékonyak lehetnek ezek a házi módszerek a csípések enyhítésében?

– Bár csípés viszkető érzést okoz, a vakarózás csak tovább fokozhatja az irritációt és megsértheti a bőrt, ami fertőzésekhez vezethet – mondja az orvos. – Különösen igaz ez a kisgyermekek bőrére, ami még gyenge és sérülékeny. Ha mégis elvakartuk a csípés helyét, nagyon fontos, hogy minél hamarabb fertőtlenítsük a területet, mert komoly fertőzések melegágya lehet. 

A hagymaleveses lemosás, ecet, fogkrém vagy a kereszt nyomása a csípés közepén a doktornő szerint orvosilag nem bizonyított, hogy bármilyen hatással is bír. Talán a fogkrém mentol tartalmának hűsítő hatását érezhetjük kellemesnek vagy a körömmel kereszt nyomása a csípés közepébe a fájdalom okozása miatt érezzük enyhébbnek a viszkető érzést.

– Talán a jegelés csökkentheti a viszketést és a duzzanatot. Egy jégkocka helyezése a csípésre enyhítheti a tüneteket – tudtuk meg a szakembertől.

Ezen felül tapasztalata szerint maradnak a patikaszerek, a hűsítő krém vagy  a kenőcs könnyen csökkentik a viszketést és az irritációt.

Egy valóban jó praktikát mégis elárult a bőrgyógyász: együnk fokhagymát és szedjünk B-vitamint, ugyanis mindkettőnek olyan illata van, amit a szúnyogok nem kedvelnek. Fogyasztásuk során ezek az illatanyagok a bőrön át elpárolognak és hatékonyan tartják távol szúnyogokat. Mert mint hangsúlyozta, mint minden esetben, itt is a leghatékonyabb kezelés maga a megelőzés.

A bőrgyógyász fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a szúnyogcsípések általában maguktól elmúlnak néhány napon belül. Ha azonban a csípés területe rendkívül duzzadt, fájdalmas vagy gennyes lesz, vagy ha más tüneteken is jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ezek a fertőzések jelei lehetnek.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában