2023.07.02. 17:00
Igazi gasztronómiai csoda a szénégetők titka! Fehér Csaba és a sütődiszkosz a FEOL Podcastjában
„Csak tedd a parázsba, és igyál egy pálinkát!”, ajánlja Fehér Csaba abai ötvösmester, aki egyike volt a nemrégiben, a székesfehérvári Skanzenben megrendezett Tűzzel-vassal Fesztivál résztvevőinek.
Fehér Csaba abai ötvös munkája során nem sok arannyal találkozott eddig, mert beleszeretett a hagyományőrzésbe, és egy eszközbe: a mátrai sütődiszkoszba, amely egyre több családnak és baráti társaságnak válik a kedvencévé
Fotó: NZP / FMH
A kovácsok, késkészítők és más kézművesek közül egy kicsit „kilógott” a sorból egy olyan eszközzel, amelyből rövidesen, ha a mester törekvését siker koronázza, akár Hungarikum is válhat. Az egykori mátrai szénégetők ősi ételkészítő különlegessége, a sütődiszkosz ma már a Fejér Megyei Értéktár része. Ezt a különlegességet igyekszik népszerűsíteni, mert lelkesen vallja: ez a csaknem elfelejtett sütési mód olyan gasztronómiai élményt kínál 21. századi kipróbálójának, amely párját ritkítja még egy olyan gazdag konyhaművészettel bíró országban is, mint amilyen hazánk. De vajon melyik a készítő, Fehér Csaba kedvenc étele, és azt miként kell elővarázsolni? Egyebek mellett ezt is megtudhatja a FEOL Podcast riportjából: nézze és hallgassa meg velünk!