Emlékeznünk kell a hőseinkre

2023.07.18. 20:06

Családias, meghitt emlékezés volt kora este a Zichy ligetben (galéria)

Kedden kora este a honvéd nyugállományúak és hagyományőrző civil szervezetek is lerótták tiszteletüket az úgynevezett oroszlános emlékműnél. A családias, meghitt összejövetelen a 17-es Honvéd Gyalogezred hősei előtt tisztelegtek: „Csak azok halnak meg, akiket elfelednek!"

Kecskés Zoltán

Fotó: Nagy Norbert

 Székesfehérváron minden évben július 18-án hajtanak fejet a harcokban elesett hősök előtt, ám idén a megszokottaktól eltérően a város önkormányzata délelőtt, míg a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja a Krajczáros Alapítvánnyal és a csatlakozó civil szervezetekkel együtt ugyanakkor kora este emlékezett az ezred hős katonáira.

Fotó: Nagy Norbert

A kedd esti összejövetelen a felszólalók ebbéli csalódottságuknak némileg hangot is adtak, majd ezen felülemelkedve az „oroszlános” emlékmű történetét és annak jelentőségét foglalták össze, amely mind a mai napig hirdeti a magyar katonák hősiességét és hazaszeretetét. „Csak azok halnak meg, akiket elfelednek, és nekünk emlékeznünk kell, hogy a hősök emléke fennmaradjon!" – hangzott el. 

Meghitt, rövid műsorukban a Dankó nótán (Vihar a levelet c.) és a verseken keresztül – köztük Vihar Béla: Egy katona megy a hóban – megismerhettük az ezred tagjainak lelki világát. A megemlékezés koszorúzással, és mécsesek meggyújtásával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában