Pünkösdi Virágálom

2023.05.26. 20:00

Szemet gyönyörködtető kompozíciók színesítik Fehérvár belvárosát

Ismét virágkötő mesterek munkái teszik üdévé és színessé Székesfehérvár belvárosát. A pünkösdi hétvégére ismét csodálatos virágkompozíciók fogadják a fehérváriakat és a városba érkezőket.

Héjj Vivien

A virágkompozíciók mellett a galambröptetés volt a megnyitó egyik leglátványosabb programeleme

Fotó: Fehér Gábor

Új szintre emelkedik a belvárosi séta fogalma ezen a hétvégén, ugyanis a hagyományokat folytatva idén is virágba borult a Fő utca. Ez alkalommal öt virágüzlet mesterei vettek részt a belváros díszítésében. A kompozíciók hat helyszínen, az Országalma, a városháza, a díszudvar és a Püspöki Palota kapuja mellett, a Török-kútnál és a Szent István Király Múzeum Rendház épülete előtt láthatók.

Köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a szervezésben és a virágkompozíciók megalkotásában résztvevőknek, majd a pünkösdi ünnepkör lelki hátteréről Spányi Antal megyés püspök beszélt a Városház téren.

– A kereszténység ünnepei örömöt hoznak az ember szívébe. Hogy milyen öröm karácsony, ezt kicsik és nagyok egyformán tudják, akár a hit oldaláról próbálják meg ezt a kedves téli ünnepet megélni, akár csak az egymás szeretetének, megajándékozásának ünnepét látják ebben. Ugyanígy öröm hívőnek és minden embernek húsvét ünnepe is, amikor a hívő megtapasztalja a megváltás beteljesedését, a másik ember megtapasztalja azt, hogy jó együtt lenni a családnak, jó egymást szeretetben segíteni, egymásra figyelni. Pünkösd sokkal lelkibb, sokkal bensőbb ünnep. Valami, ami az ember szívében és lelkében történik. – mondta Spányi Antal, aki az egymásra figyelés és az egymás megértésére való törekvés fontosságát hangsúlyozta.

– Amikor pünkösd ünnepe elérkezik hozzánk, és látjuk a virágok színességét, szépségét, ne csak azokra gondoljunk, akik ezt nekünk idevarázsolták, hanem gondoljunk arra a szépségre, harmóniára, arra a nagyon szép belső élményre, amelyet a virágok és a virágok sokszínűsége hoz nekünk. Mi, emberek sokszínűek vagyunk. Sok mindenben különbözünk, de sok mindenben egyet tudunk érteni. Keressük azt amiben egyetértünk. Próbáljuk összegyűjteni azt, ami örömet és szépet jelent nekünk, engedjük, hogy ezek az örömök, szépségek kisimítsák a lelkünk görcseit. – fogalmazott a megyés püspök.

A V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete Székesfehérvár közreműködésével idén is a fehér galambok röptetése volt a Pünkösdi Virágálom megnyitójának egyik leglátványosabb pillanata. Az elkészült virágkompozíciókról Pánczél Péter ifjúsági Európa-bajnok, mester virágkötő, valamint Szabó János szakújságíró, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője beszélt a közönségnek. Ezt követően elkezdődött a virágárverés: a csokrok árából befolyt összeget a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztályának javára ajánlják fel a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában