Hagyományt szeretnének teremteni

2023.05.17. 11:30

Minden, ami ló – Valami olyan készül Nagykarácsonyban, ami még nem volt

Rendhagyó lesz a május 20-i hétvége a település sportpályáján: „Most olyan jön, ami még nem volt." – tudtuk meg Fridrich-Czinkóczi Kata szervezőtől, aki férjével 2 évvel ezelőtt álmodta meg a Ma No Ka - Tanyát.

Kecskés Zoltán

A Hallósy Botond, Szopori Zsolt, Forster József alkotta csikós csapat már visszatérő vendégek a Ma No Ka - Tanyán, a szombati Lovasnapon is ott lesznek.

Fotó: Interjúalany

Hogyan jött a Lovasnap ötlete?

– Tavaly nyáron kedves unokanővérem Kostyák Eszter – aki nem mellesleg egyik legfőbb támogatónk, az Esőcseppekért Alapítvány kuratóriumi elnöke –, az általuk szervezett SNI-s tábor keretein belül elhozta hozzánk a tanyára a gyerekeket, akik imádták a lovakat. Feldobta az ötletet, mi lenne ha valami durranással zárnánk a tábor utolsó napját, lepjük meg a gyerkőcöket. Ötleteltünk, és arra jutottunk, hogy egy csikós bemutató elég látványos lenne. Továbbgondoltam a dolgot, és arra jutottam, hogy egy ilyen szenzációt mindenkinek látnia kell. Létrehoztunk rá egy facebook-eseményt, és közel 120 néző jött el az alig félórás programra. Innentől nem volt megállás, folyamatosan azon pörögtem, hogy hogyan tudnánk még szélesebb réteghez eljutni.

Rátérve a mostani hétvégére: A programfüzetre ránézve lesz minden, ami szem-szájnak ingere. Mesélj kicsit a szervezésről, kérlek, hogy álltok?

– Sajnos az elmúlt esős hét keresztbehúzta az előkészületeink egy részét, de így több időnk maradt az ugyanolyan fontos, bár apróságnak tűnő dolgok elrendezésére. Legyen az némi apró köszönőajándék, vagy a gyereksarok programjainak tesztelése. Igen, ma pélául origamiztunk (mosolyog). Itt szeretném kiemelni, hogy mennyire hálásak vagyunk mindenkinek, aki bármivel hozzájárul az előkészületekhez, sokszor jön olyan helyről is segítség, ahonnan nem is számít rá az ember.

Milyen programelemeket, fellépőket emelnél ki? Így laikusként díjnyertes lovakat és lovasokat látok érkezni hozzátok az I. Ma No Ka Lovasnapra. Miben lesz részük a nézőknek?

– A délutáni bemutatók fellépői mind-mind aranyérmesek, legfőképpen a szívünkben. Remek emberek, elkötelezett lovasok, akik készek feláldozni az idejüket, és erejüket megfeszítve készülnek, hogy egy rövid időre színt vigyenek mindannyiunk délutánjába. A délelőtti vásári forgatagban is lesznek lovak, lovasok, hintók, az igazán mozgalmas látványosságok pedig 13 órától érkeznek a pályára, fogathajtás kettes és négyesfogattal, díjlovas kűr, díjugrató bemutató, csikós parádé és egy igazán látványos Puszta-ötös száguldás.

„Szeretnénk Nagykarácsonyt felhelyezni a lovas-térképre"

Mi a nem titkolt célja a rendezvénynek és hogy hogy még ilyen nem volt itt a faluban? Mit szeretnétek elérni?

– Nagyon szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna, mennyire csodálatosak, sokoldalúak a lovak, és ha megismernék, mekkora munka a velük való foglalkozás, az idomítás, versenyre készülés. Szeretnénk Nagykarácsonyt felhelyezni a lovas-térképre, és segítséget adni ezzel a rendezvénnyel a környékbeli termelőknek, vállalkozóknak, lovasoknak, hogy hallassák a hangjukat és minél többen megismerjék őket. És nem mellesleg, azt is szeretnénk bebizonyítani – főleg a Puszta-ötös bemutatóval –, hogy a lovasok nem kicsit őrültek. (Nevet fel)

És ez még nem minden! Ha jól tudom, akik részt vesznek nyerhetnek is. Már csak emiatt is érdemes kilátogatni.

– Így van, a gyermekeknek rajzversennyel készülünk, valamint tombolasorsolással várjuk a nézőket a nap utolsó durranása előtt, csodás felajánlásokat kaptunk: gyerekeknek szóló ajándékokat, könyveket, kézműves holmikat, ajándékcsomagokat, utalványokat. Mindenképp megéri benevezni néhány cetlivel a sorsolásba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában