Megőrzik a múltat

2023.05.10. 10:00

Mezőszilas, ahol a hagyományok tovább élnek

Ma sok esetben már csak töredékeket tudunk a népi kultúrából felmutatni, de az értékek még ott lappanganak, és észre kell venni ezeket, s ha kell újra kell éleszteni – véli Vargha Bianka a Mezőszilasi Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület szóvivője.

Kecskés Zoltán

Mezőszilason olyan tradíciókat őriznek az itt élők, amelyek az ország más részein már kihaló félben vannak. Ilyen például a Zenés ébresztő!

Fotó: Egyesület

A Sárbogárdi járásban lévő kistelepülés, de annál lelkesebbek a lakói, akik mindig szeretettel fogadják az odaérkezőt. Nagyjából kétezer-háromszázan lakják csupán a Mezőföld déli csücskében elterülő Mezőszilast, ahol olyan tradíciókat őriznek az itt élők, amelyek az ország más részein már kihaló félben vannak. Ilyen például a Zenés ébresztő! Jól olvasták igen, itt Szilason még létezik ilyen. Hogy pontosan mit takar, azt hamarosan megtudhatják Varga Biankával folytatott beszélgetésünkből.

Egy település, amit mindenki másért szeret. Önnek mit jelent Mezőszilas?

– Otthont. Ilyen egyszerűen hangzik, egy hely, ahol a családom él, ahol a felmenőim születtek és dolgoztak. Egy hely, ahol, ha kimegyek az utcán ismerős arcokkal találkozok. Egy hely, aminek ismerem minden pontját.

Hogyan jött az egyesület ötlete, mit kell tudni róla?

– Mezőszilas a térség egyik leggazdagabb történelemmel és kulturális hagyományokkal rendelkező települése. Az évtizedek folyamán számos egyesület, személy tartotta szívügyének a község szellemi és tárgyi örökségének megóvását és összegyűjtését. 2019 folyamán fogalmazódott meg bennünk az a gondolat, hogy hozzunk létre egy olyan szervezetet, amely a fentiekben említett tevékenységet folytatná és újabb ismeretekkel bővítené. Mezőszilasi Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület 2019. decemberében alakult meg a helyi fiatalok kezdeményezésére. A létrehozott szervezet tagjai között vannak ifjú zenészek, népi táncosok, helytörténet iránt érdeklődők és lelkes önkéntesek, akik fontosnak tartják településünk hagyományának és nagyszüleink történeteinek megőrzését és továbbadását a felnövekvő nemzedéknek. 

A hagyomány ereje: Cseh Dávid, Gyarmati Helga, Varga Dorina, Varga Bianka, Kutasi Dániel.
Fotó: Egyesület

Szépen hangzik! Konkrét példákat is tudna felhozni a munkájukból?

– Sajnos a járványhelyzet miatt az első nagyobb rendezvényünk 2021. augusztus 20-án volt, akkor megszervezhettük a Szent István Napi Ünnepséget és a község alapításának 800 évfordulóját ünnepelve megrendeztük a „800 éve othol” című falutörténeti kiállításunkat. A következő évben indult a Kocsmakvíz elnevezésű vetélkedőnk, ami minden várakozásunkat felülmúlta, majd nyáron megrendeztük első hagyományőrző gyerektáborunkat, ősszel pedig a felnőttek részére szerveztünk egy éjszakai akadályversenyt Falufoglaló néven, ahol a község számos pontjain különböző feladatok várták a résztvevő csapatokat. Első ténylegesen nagy rendezvényünkre idén, március 4-én került sor, az első alkalommal megszervezett a Téltemető Forgatag rengeteg embert vonzott. A közel 150 közreműködővel zajló felvonuláson a 10 kis- és nagy traktorosok mellett 30 helybeli és környékbeli településen élő lovaskocsis, valamint csikóslegény is képviseltette magát. A meneten részt vettek a Mohácsról érkező busók és sokac lányok, valamint a meghívott néptánccsoportok. 

A programok mellett fontos hangsúlyt fektetünk a helytörténet és a hagyományok ápolása. Egy-egy jeles alkalomkor megidézzük a régi szokásokat, idén például az igazi húsvéti locsolkodás volt hangsúlyban. Valamint a tavalyi évhez hasonlóan augusztus 20-án, idén is szeretnénk megjelentetni egy helytörténeti könyvet egy neves évfordulóhoz köthetően. Azonban mindezek mellett a faluszépítését és az önkénteskedést is feladatunknak tekintjük. 

A vödörrel locsolkodás még hagyomány Mezőszilason.
Fotó: Egyesület

Viszonylag rövid idő alatt sikerült belopniuk magukat az emberek, a környékbeliek életébe. Mit gondol, mi lehetett a siker kulcsa?

– Ha jól emlékszem, akkor a tavalyi év folyamán, talán az egyik falunapi program egyeztetőjén hangzott el, az, hogy ha szervezünk egy programot, akkor az első, akiket felkeresünk a barátaink mellett a családunk és a közelebbi rokonság, akik továbbadják a hírt az ismerősöknek. Lehet közhelynek hangzik, de ahogy az élet szinte minden területén itt is a családjainkra tudunk elsőként támaszkodni. Szerintem beszélhetek a többiek nevében is, de mi ezt az egyesületet nem azért hoztuk létre, hogy elmondhatjuk magunkról, hogy milyen ügyesek vagyunk és, milyen híresek lettünk. Nem akarom ismételni magam, de mi tényleg csak jól szeretnénk érezni magunkat és a szabadidőnket helyes dolgokra áldozni. Szerencsére nagyon sokan pont ezt látják bennünk, hogy itt van hat fiatal, aki örül annak, hogy egy nagyszerű községben élhet, nagyszerű emberekkel. 

Fontosnak tartják nagyszüleink történeteinek megőrzését.

És ha már itt járunk, mit jelent a Zenés ébresztő!

– Amióta az eszemet tudom a majális sohasem múlhatott el a reggeli Zenés ébresztő nélkül. A május 1-ei programok mindig változtak, de ez állandó maradt. Sokan lehet nem tudják, de a májfaállítás éjszakáján sok helyen a lányoknak szerenád is járt, ahol a helyi muzsikusok házról házra jártak. Nálunk a Zenés ébresztő honosodott meg, ahol május 1-én kora reggeli órákban elindul egy menet, hogy zenével ébressze a falu lakosságát. Idén már harmadik alkalommal indult útnak Egyesületünk férfi tagjai, ahova mi lányok is csatlakoztunk népviseletbe öltözve. Az egész délelőtt tartó program igen jól sikeredett, örömünkre nagyon sokan vártak bennünket és mindenkinek volt egy pár szép szava hozzánk.

Mi a küldetésük, mit szeretnének a jövőben még elérni?

– Szeretnénk a nagyszüleink meséiből ismert régi közösségi programokat és tereket újra hagyománnyá tenni, bevonva a falu összes polgárát tekintet nélkül nemre és korra. Szándékunkban áll az idősebbeket újra közelebb hozni a fiatalokhoz, enyhítve a 21. században kialakult generációs szakadékot. A megvalósítandó programjaink, közösségi tevékenységeink segítségével szeretnénk, ha a különböző generációk újra együtt tevékenykednének egy jobb és nemesebb cél érdekében, ami meghatározná a falu életét a következő évtizedekben. A fentiek fényében a szokásos programok mellett, idén meghirdettük az első Balhási piknik elnevezésű családi napunkat, melynek helyszíne a tavalyi és az idei évben kemény munkával rendbe tett Balhási erdő lesz. A rendezvénnyel Egyesületünk köszönetet szeretne mondani Cseh László által összehívott lelkes, önkéntes csapatnak, amiért annyira szívükön viselik a község szívében található kiserdőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában