Majdnem harmincan feszültek egymásnak

2023.05.03. 09:00

Kemény harc árán került ki a főzőverseny győztese Móron

Majdnem 30 helyen kezdett kígyózni az egymásra halmozott, és meggyújtott fahasábok alól a tűz az immár hagyományosnak mondható főzőversenyen. A szervezők, vagyis a borbarát hölgyek számtalan díjjal és különdíjjal értékelték a munkát, és ismerték el az ételek minőségét, látványát.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

A Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete, a Lamberg-kastély Művelődési Központ nagy szeretettel várta a főzőcsapatokat és az érdeklődőket a város önkormányzatának támogatásával meghirdetett hagyományos főzőversenyre. A 2023. évi Móri Szent György-heti Vigasságok keretében tartott viadalon nemcsak móriak vehettek részt, hanem bárki az ország bármely tájáról, vagy akár az országhatáron túlról is.

A szervező, a Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete nem támasztott túl sok kritériumot, csupán néhány dolgot kértek. Az egyik, hogy a versenyen induló amatőr csapatok mutassák be a bennük rejlő tehetséget, leleményességet és gasztronómiai jártasságot. A másik meg, hogy legalább pár csepp bor legyen az ételben, hiszen az Ezerjó Fakanálforgató Főzőverseny kifejezetten a borral készült ételekről szól. Külön érdekessége a versenynek, hogy bár a főzés történhet bográcsban, grillrácson, lábasban, fazékban, cserépedényben, állványon, téglán, de csak a mindenki számára biztosított fahasábokon és semmiképpen sem gázon.

Fotó: Hrubos Zsolt

A Lamberg-kastély kertjében zajló eseményen a szervezőkkel együtt 29 csapat rakott tüzet és készítette el az erre évre tervezett tuti befutó recept alapján készülő ételt. A bíráló bizottság, túl az étel ízén, górcső alá vette a látványos tálalást és külön pontozták az egyedi csapatmegjelenést.

Remélhetőleg plusz pontokat hozott a csapatoknak az ételek elnevezése is, mert sokan kitettek magukért. A PERbetei BOR Ászok ízőrzői például Vörösborban lubickoló marhát készítettek héj nélküli kenyérrel. A Szent Rókus Borlovagrend a játékban látta a kiutat, így ők Péternapi pityókás pipit  főztek, míg a Vadlibák névre keresztelt alakulat Fehérboros erdőjava vadászné módra névre keresztelték az ételt, amit medvehagymás nyögvenyelőssel tálaltak.

Fotó: Hrubos Zsolt

Amint azt a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületi vezetője, Bäcker Zsuzsanna kihirdette, az első helyen a Gastro-Medic csapata végzett, és őket a Vadlibák csapata és Szepi bácsi és bandája követte. A rendkívül erős, meglehetősen húsimádó környezetben, hátrányból kezdett a versenyen másodszor induló Vegán Vájling. Az általuk készített Laskapacal nem aratott osztatlan sikert, de még ezzel a hús- és erőszakmentesen készült étellel sem lettek az utolsók.  

Fotó: Hrubos Zsolt

A főzőverseny valamennyi résztvevő csapata emléklapot és egy üveg móri Ezerjót kapott ajándékba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában