E-recept a felhőben!

2023.04.04. 15:00

Így követhetjük nyomon a felírt e-receptjeinket

Egy ideje már nem ’divat’ a hagyományos papír alapú orvosi recept felírása a vényköteles gyógyszerek esetében. Ezeket már javarészt leváltották az elektronikus receptek, az e-receptek.

Déri Brenda

Furcsa lehet, különösképpen az idősebb generációnak, hogy a háziorvoshoz betérve, a vizsgálat után már csak annyit mond: – E-recept a felhőben, mehet a gyógyszertárba!

A beteg pedig bízva abban, hogy a megfelelő gyógyszer lett felírva, siet is kiváltani. De hol tudja ellenőrizni, hogy biztosan a megfelelő medicina szerepel a felhőben? Egyáltalán hogyan tud hozzáférni az első hallásra misztikus helyen lévő e-receptjeihez?

Nos a válasz attól függ, hogy a páciens rendelkezik-e ügyfélkapuval, avagy nem. Egyszerűbb a dolga, ha igen, ugyanis ekkor az Ügyfélkapuhoz használt bejelentkezéshez szükséges személyes adatainak – felhasználó név, jelszó – megadásával beléphet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe. A belépést követően a Lakossági Portál menüpontra kattintva pedig már hozzá is férhet az e-receptjeihez, beleértve a még ki nem váltottakhoz és a már kiváltottakhoz. De nem csak az e-recepteket lehet ellenőrizni, hanem az orvosi leleteket, beutalókat, korábbi orvosi ellátásokat. Szinte mindegyikre van egy-egy külön lenyitható fül, amire rákattintva máris elénk tárul az egész orvosi kortörténetünk.

Abban az esetben, ha valaki nem rendelkezik Ügyfélkapuval, akkor sajnos elkerülhetetlen, hogy otthona kényelméből ellenőrizhesse a fent említetteket. El kell menni egy kormányablakba és ott igényelni egy saját Ügyfélkaput, majd a sikeres regisztráció után hozzáférhetővé válnak az orvosi dokumentumok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában