Egészséges életmód

2023.03.05. 20:00

Böjt idején sem árt odafigyelni a táplálkozás részleteire!

A böjtölésnek többféle fajtája és célja van. Tudatosan böjtölni vallási, spirituális, politikai vagy egészségügyi okokból szoktak. Orvosi szempontból a böjt 16 órával az utolsó étkezés után kezdődik. A böjtölés egyik jellemzője nem csak a visszafogottabb mennyiségek fogyasztása, de bizonyos ételfajták elhagyása is.

Borsányi Bea

Fotó: Shutterstock

Ma már kevesen vannak, akik vallási okokból böjtölnek – húshagyó keddtől húsvétig tart a nagyböjt időszaka a katolikus egyházban -, sokkal inkább a méregtelenítés miatt szoktak időszakonként tisztítókúrát tartani azok, akik fontosnak tartják a szervezetük formába hozását. Böjt idején általában a húst, a tejterméket és tojást zárják ki az étrendjükből a böjtölők. 

Manapság egyre többen követnek olyan sajátos étrendeket is, amelyek teljes mértékben kizárnak bizonyos élelmiszerfajtákat. Ilyen pl. a paleo, a vegetárianizmus vagy az egyre népszerűbb vegán étkezés. Legyen szó azonban akár néhány hetes böjtről, akár valamilyen más mentes-diétáról, nem árt tisztában lenni azzal, mivel pótolhatjuk azokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyek az egyes élelmiszerfajták megvonása miatt nem, vagy csak a szükségesnél kisebb mennyiségben jutnak a szervezetünkbe. 

A nem megfelelően összeállított étrendben – legyen szó a vegetáriánus étrendi formák bármelyikéről - a fehérjék, az omega-3 zsírsavak, a B12-vitamin, a vas, a cink, a jód, a D-vitamin és a kalcium bevitele hiányos lehet. Szerencsére ma már igen széles választékban állnak a rendelkezésre olyan élelmiszerek, amelyekkel helyettesíthetjük a megvont ételfajtákat és pótolhatjuk a kieső összetevőket. Ilyenek lehetnek pl. a hidegen sajtolt növényi olajok, a tofu, a chia mag, a lenmag, az utifűmaghéj vagy a növényi italok.

Ugyanakkor a mennyiségre is oda kell figyelni és ez esetben sem mindegy, hogy milyen diétát tart az ember. Csak egy példa! A dietetikusok szerint vegán étrend esetén naponta a következő mennyiségeket kell elfogyasztani: 7 adag kenyér, gabonamagvak, cereáliák, 2 adag hüvelyes, 3 adag zöldség, 2 adag gyümölcs, 1 adag olajos magvak, 2 adag dúsított szója-, vagy magital, 3 adag hozzáadott cukor, 2 adag hozzáadott zsiradék, olaj. Azonban ezek a mennyiségek és persze az élelmiszerfajták is étrendenként eltérők. 

Ha meg akarják ismerni a részleteket, keressék meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Okostányér elnevezésű táplálkozási ajánlását, melyben az ismereteken felül gyakorlati tanácsokat is kaphatnak ahhoz, hogy étrendjük változatos, tápanyagban gazdag legyen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában