Újraélesztés

2023.02.20. 09:00

Májusban szóljon a Stayin' Alive!

Harminc nyomás, kettő fújás, harminc nyomás, kettő fújás – ismerős a sorozat, ugye? Ha nem, akkor most megint itt lesz alkalom arra, hogy megtanuljuk vagy felfrissítsük emlékezetünkben, hogyan kell újraélesztést végezni. A szervezői csapat ugyanis ismét összeállt Orosz Csaba kezdeményezésére, hogy rekordot döntsenek.

Molnár Emese / DH

Fotó: Laczkó Izabella / DH

A rendezvénnyel kapcsolatban szerdán tartott sajtótájékoztatót Orosz Csaba képviselő, Feth Katalin, a Vöröskereszt területi vezetője és dr. Máthé Ágnes, az sürgősségi betegellátó osztály vezető főorvosa a mozi előtti téren. Egy igen mellbevágó ténnyel kellett szembesülni, miután Feth Kata elővette az első újraélesztési rekordkísérlet során készített, a résztvevők által aláírt lepedőt: 2014-ben, tehát majdnem 10 évvel ezelőtt szervezték meg először városunkban!

Ez a rekordkísérlet arról szólt, hogy 200 órán keresztül végeztek folyamatosan alapszintű újraélesztést az úgynevezett ambu babán a résztvevők (addig Szeged tartotta a csúcsot 168 órával, viszont 2016-ban Szombathely megdöntötte a miénket 240 órával).

A következő dunaújvárosi rekordkísérlet 2015-ben volt: egy órán át 180 babán végezték az újraélesztést. Ekkor a Szombathely által tartott csúcsot (150 bábu) döntöttük meg. Erre hamar volt válasza a Vas vármegyei településnek, és még abban az esztendőben 200 bábuval, 600 résztvevővel új rekordot állítottak.

2017-ben volt a következő, a legutóbbi dunaújvárosi akció: ekkor megint a maratoni kategóriában neveztünk, és pontosan 264 órán át, vagyis 11 napon keresztül alkalmazták folyamatosan az életmentő technikát, egymást váltva az önkéntes csapatokkal.

Idén ismét rekorddöntésre készülnek a dunaújvárosi szervezők: május 20-án az azonos időben végzett közös újraélesztési gyakorlat rekordját döntenék meg. Az a cél, hogy legalább 204 ambu babán végezzünk egyszerre, egy órán keresztül újraélesztést.

Orosz Csaba elmondta, az eseményhez létrehoznak majd Facebookos oldalt, illetve egy központi email címet, amelyre várják az önkéntesek jelentkezését, nemcsak a városból, hanem a térségből is. Továbbá a nagy darabszám miatt szívesen fogadják a bábukra is a felajánlásokat. A szervező hozzátette, bízik abban, hogy sikeres lesz most is a rekorddöntést, amelyet kiegészítő programokkal is szolgálni fognak a mozi előtti téren.

Feth Katalin úgy fogalmazott, nagyon örül annak, hogy ismét részt vehetnek ebben a közös projektben. A Vöröskeresztnek egyik alapvető küldetése, hogy minél szélesebb körben ismerjék az újraélesztés technikáját, amellyel segíthetünk embertársainkon. Ez a program pedig remek alkalmat ad arra, hogy a közösségi élmény mellett elsajátítsák az életmentő beavatkozás fogásait a résztvevők.

Dr. Máthé Ágnes a program szakmai részéért felel. Kiemelte, bizony volt olyan eset, hogy egy bajba jutott emberen olyan személyek segítettek, akik egy korábbi rekordkísérlet során tanulták meg az újraélesztést. Arra bátorított mindenkit, hogy jöjjenek el, vegyenek részt a programon, ahol megtanulhatják, vagy legalábbis felfrissíthetik ismereteiket az újraélesztésről.

A szabályos újraélesztés technikája a hivatalos megfogalmazás alapján 30 mellkas-kompresszió, 2 befúvásos lélegeztetés, 2 perces váltásokkal. Ritmusos zene is dukál hozzá, ami még címében is tökéletesen társul hozzá: Bee Gees: Stayin' Alive!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában