Elképesztő

2023.02.23. 11:55

Fehérvári művész oltárképe Buzsákon

A Somogy vármegyei község Nagyboldogasszony-templomában ünnepélyesen leleplezték, majd felszentelték február 19-én Simon M. Veronika festőművész Szent Imre hercegről készült festményét.

Tóth Sándor

Simon M. Veronika Kara Lajos polgármesterrel együtt leplezte le Szent Imre herceg oltárképét

Fotó: A művész közösségi oldala

A buzsákiak felkérésére készítette el nagyméretű oltárképét a városunkban élő és alkotó művésznő Imre hercegről, aki Székesfehérváron született, majd váratlanul korán bekövetkezett halála után az egykori Nagyboldogasszony-bazilikába temették el. Életével az ifjúság eszményképét megtestesítő királyi herceget 1083-ban avatta szentté VII. Gergely pápa. 

Simon M. Veronika a gótikus kivágású keretbe foglalt alkotást Kara Lajos polgármesterrel együtt leplezte le, majd ezt követően a község plébánosa, Szalai Tamás felszentelte. A festmény hercegi palástban, kezében a tisztaság szimbólumát jelentő fehér liliommal, merengő, áhítatba hajló tiszta tekintettel ábrázolja Szent Imrét. A finom arcvonású, karcsú ifjú alakja, vállára omló hajjal szinte kiemelkedik a kompozíció sötétszürke tónusú hátteréből. 

Simon M. Veronika számos alkotása került külföldre, a Vatikántól az Amerikai Egyesült Államokig 19 országban találhatók meg művei. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában