Jeladóval követik a csodálatos állat vándorútját

2023.02.18. 17:57

Elképesztő: 700 kilométert tett meg, s a Vértesbe érkezett egy szürke farkas Svájcból

Hihetetlen, de eddig már mintegy 700 kilométert vándorolt egy védett farkas, amely most a Vértesben bolyong: a svájci és osztrák állatvédők az állatra rögzített jeladóval követik az útját.

Házi Péter

Egy ehhez hasonló fiatal farkas 700 kilométer megtétele után most érkezett meg a Vértes környékére

Forrás: Shutterstock

Egy svájci természetvédő egyesület osztotta meg a közösségi oldalán a lenyűgöző történetet: Feltehetően 2021-ben született Svájcban az a szürke farkas, amelynek testére az ottani természetvédőknek sikerült egy jeladót rögzíteni, s azóta nyomon tudják követni a védett állat vándorlását. A fiatal hím farkasok - mint a svájci szakemberek írják - általában még ivaréretté válásuk előtt, azaz 22 hónapos koruk előtt, elhagyják a falkát és vándorlásba kezdenek, hogy saját territóriumot keressenek maguknak.  A hosszú vándorlás tehát természetese, ám az M237 kóddal jelölt fiatal farkas 700 kilométeres útja során megúszta az autópályákat és közben nem csak országhatárokon, hanem számtalan folyón is átkelt. Amiként a jeladó alapján készült térkép is mutatja, Bécstől először északra indult a farkas, de aztán valamiért újra dél felé vette az irányt és valahol a Fertő-tó környékén érkezett meg Magyarországra. Most pedig Fejér vármegyében bolyong valahol a Vértesben vagy annak közelében.  

A páratlan vándorlást Klébert Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre is megosztotta a közösségi oldalon, s mint írja: A vadászatra jogosultak fokozott elővigyázatossággal járjanak el, ha pl. aranysakálra (Canis aureus), vagy kóbor kutyára  helyezik a szálkeresztet. A faj lövés előtti beazonosítása a vadász felelősége. A szürke farkas hazánkban fokozottan védett állat (természetvédelmi értéke 250 000 Ft) elejtése, elpusztítása bűncselekménynek számít.
Az M237-es jelű farkas megtett útja egyébként még nem számít önmagában rekordnak, de már az egyik leghosszabb dokuentélt vándorlás. Vajon hol találja meg végleges otthonát a fiatal szürke farkas?
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában