Előtérben a fiatalok

2023.02.25. 16:00

Animációs film készült Nagy Lajos életéről

Animációs film készült a XIV. századi magyar uralkodó, Nagy Lajos király életéről és uralkodásáról.

Hajdú Marianna

Az Autentika Művészeti Műhely Alapítvány filmjeit alapvetően fiataloknak szánja. Mivel célcsoportjuk a fiatal korosztály, éppen ezért animációs filmekkel dolgoznak, olyanokkal, amik felkeltik a fiatalok figyelmét. Az alapítvány célja nem csak a figyelem felkeltése, de annak megtartása is. A műhely küldetése, hogy a jelenkori információs fogyasztási trendekhez kapcsolódva és hasonulva próbáljon meg a fiataloknak érthetően és felelősen átadni olyan információkat, amik szükségesek a történelmünk megismerésére.

A Székesfehérváron 1342-ben megkoronázott Nagy Lajos király életútját végigkísérő animációs művet részenként és egy filmként is láthatjuk. A szépen tagolt videóban az alkotók mindenre kitérnek: a családi kötelékek, a hadjáratok, politikai kapcsolatok, de még a szerelem is megjelenik. A sorozatot Csőre Gábor színművész hangja kíséri, a szövegkönyvet Märle Tamás történelemtanár írta hozzá. A film elkészítésében a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete működött közre, megjelenését a Szerencsejáték Zrt. és a Waclaw Felczak Alapítvány támogatta.

Nagy Lajos mellett készült film Hunyadi Jánosról, Trianon okairól, Bethlen Istvánról. Az alapítvány másik fő célja, hogy olyan történelmi eseményeket és személyeket mutassanak be, akikre méltán büszkék lehetünk, és az iskolai oktatásban nem szerepelnek vagy csak kevés szó esik róluk. Készülőben van egy kisfilm történelmi csatákról, diadalokról, amelyek szintén nem jelennek meg az oktatásban. Reményeik szerint még idén elkészülnek ezzel a sorozattal is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában