Csillaghullás

2023.01.03. 17:35

A csillaghullás Fejér vármegyében is gyönyörű jelenségnek ígérkezik

Mindenki írja össze a legnagyobb kívánságait. A ma éjszaka tökéletes lesz az eget kémlelve, a hideg éjszakába suttogni, mire vágyunk.

Hajdú Marianna

Csillaghullás: kinek tudományos, kinek romantikus jelenség.

Forrás: Pixabay

Habár Trupka Zoltán tudományos újságíró, amatőr csillagász szerint, amilyen időjárás várható nem fogunk sok mindent látni, maximum a felhőket, azért ne adjuk fel a reményt.

A december 26. és január 16. között aktív Quadrans Muralis csillagkép felől érkező Quadrantidák egy meglehetősen látványos meteorraj, amely aktivitásának csúcsát január 3-án éjjel, 4-én hajnalban éri el. 

Mint megtudtuk, az üstökösök és kisbolygók elaprózódásából, széthullásából jönnek létre a meteor felhők, ezeken halad keresztül a föld. Időnként több ilyen meteor felhő is van az év során, mint például a nyári vagy a mostani.

Általában hajnalban látszódnak, viszont ma éjszaka a hold is szennyezi fényével az eget, így csak az igazán fényes hullócsillagokat fogjuk látni.  Trupka Zoltán szerint, semmilyen műszerre nem lesz szükségünk, elég a két szép szemünk, de mindenképpen öltözködjünk fel, mert mégiscsak január van és hidegek a hajnalok.

A meleg öltözet mellé – hogy sikeres legyen a hullócsillag les – ajánlja, ne a belvárosban található országalma mellől nézzük ezt az égi jelenséget. Ha megpróbálkozunk vele, inkább menjünk ki például a Csúcsos-hegyre vagy más egyéb, kevésbé fényszennyezett helyre, a város vagy a települések határába. 

Ez a nem mindennapi látványosság egy-két órán keresztül is látható lehet, függően attól, hogy a föld egy sűrűbb meteor csomón van egy ritkásabb részen hatol át. Várhatóan néhány percenként elcsíphetük egy-egy hullócsillagot. 

Jó hír, hogy a csillagász szerint, ami jellemző ezekre a mostani meteorokra, hogy viszonylag fényesek, ami azt jelenti, hogy a többsége a Jupiter fényességét is eléri. 

Bár az egész égbolton zajlik majd az esemény, a Nasa meglehetősen pontosan behatárolja, hová érdemes a figyelmünket összpontosítani: forduljunk északkelet felé és a Kis és a Nagy Göncöl nyele között figyeljük a történéseket. És sóhajtsunk egy nagyot…

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában