Nem az egyetlen átmeneti tó a városban

2023.01.11. 11:30

Az égi áldás a Rózsaligetet is tavacskává varázsolta

Szerdán már nem esőcseppek hízlalták a vízfelületet, hanem a napfény csillogott rajta.

Horváth-Buthy Lilla

Most a Rózsaliget is kisebb tavacska

Fotó: Horváth-Buthy Lilla

Sokan emlékszünk még arra, mikor éppen 10 éve fiatalok fogták magukat, felfújták a citromsárga gumicsónakjaikat, evezőt fogtak a kezükbe és vigyorogva, mezítláb (!) elindultak a Halesz-parkba csónakázni (!). Akkor a park fákkal ölelt centruma egybefüggő, viszonylag mély tóvá alakult, és ez a brahi mellett igazi sportélmény is lehetett a kreatív gyerekeknek. 

Az elmúlt napok özönvíz-szerű esőzései miatt most ugyanezt megtehetnénk a Murvás parkolóban is (Murvás-tóban), hiszen mint megírtuk, annyira megállt a víz a mélyedésben, hogy az autók kerekei szinte ki sem látszanak. Ugyanígy érezni a nagy esők nyomát a Rózseligetben is, ahol napok óta gázolni lehet a vízben, itt a (gumi)csónakázást viszont nem ajánljuk (arra ott a Csónakázó-tó, igaz, az idényre tavaszig várni kell) a rózsabokrok tüskéi miatt. 

Forrás: Horváth-Buthy Lilla

Ajánljuk viszont kisgyermekeseknek, gumicsizmában megközelítve a területet igazi pocsolyaparadicsom lehet! A Koronás Parkból jövet-menet plusz program ez a gyerekeknek, ha megunták a játszóteret. A kisebb bosszúság mellett (hiszen ki tervez "úszva" menni kora reggel a munkahelyére?) meg kell jegyezni: a reggeli fényben egyébként csodaszépen törik meg a víztükör felületén a város feletti ég, és amin szerdán szerencsére már a napfény szétszóródó sugarai csillantak meg. Az előrejelzéseket böngészve viszont azt látjuk, csütörtökön és pénteken is elő kell venni az esernyőket, és szombatig kell várni, míg újra sokfelé kisüt a Nap. Így a város rögtönzött tavacskái is velünk maradnak egy ideig. 

Az égi áldás egyébként a már meglévő tavainkat is felduzzasztotta: a Velencei-tó Agárdnál 81 cm-nél tetőzött tegnap este, most a vízállás 78 centiméter. 

A Halesz-tó 2013-ból:


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában