Frissen Fejérből

2022.10.21. 07:00

Közadakozásból készült kálvária Csókakőn

Aki engem szeret, vegye fel keresztem és kövessen engem! Ezzel a bibliai idézettel kezdődik az a meghívó, melyet Csókakő község indított el a szélrózsa minden irányába, hogy hirdessék: hosszú, éveken át tartó tervezés és szervezés után végre megkezdődhettek, majd a végére érhettek a munkálatok a megye egyetlen fennmaradt középkori kővára felé vezető út mentén.

FMH

Bognár Gábor, a kálváriaépítés egyik motorja gépi és kézi erőt is kapott segítségül a nehéz, de nemes feladathoz

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A kálvária közadakozásból készült el, köszönhetően a település lakosainak és a jó szándékú támogatóknak. A stációk maguk is érdekesek, ám az elhelyezkedésük sem hétköznapi, ugyanis több közülük a Vértes hegységet alkotó sziklákhoz tapad, míg mások mintha eleve azokból a kövekből nőtt volna ki. A kálváriákon a hosszú út nehéz, hisz Jézus útja sem volt könnyű, ám a lelkes önkéntesekből verbuválódott kivitelezők gondoltak az idősebbekre, nehezebben mozgókra, ezért több helyen is meg lehet pihenni a nemrég kialakított padokon, a stációk mellett. 

Az új építésű kálvária, mely a közösség összetartó erejét, hitét és főleg a jövőbe vetett hitét hivatott hirdetni, elkészült. Szentelése most szombaton, vagyis október 22-én, délelőtt 11 órakor kezdődik. Minden stációnál megáll majd a csendesen ünneplők hosszú sora és a végén, a többméteres, barbakánra és azon túl a Móri árokra néző feszület alatt is elmondanak egy imát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában