Madárbarátok

2022.10.02. 15:32

Jó, hogy szeretjük e kedves tollasokat! Madárkavalkád Dinnyésen (videó)

A Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban vasárnap szép számmal gyülekeztek kicsik és nagyok, olyanok, akik nem féltek attól, hogy esetleg esőt hoz föléjük a megélénkülő szél. A Duna-Ipoly Nemzeti Park csapata a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereivel kiegészülve várta a madárszerető látogatókat, és örömmel tapasztalták ismét, mennyire sokan vannak ilyennek.

Tihanyi Tamás

Agócs Írisz (jobb szélen) együtt rajzolt a gyerekekkel a hagyományőrző központ kertjében

Fotó: Tihanyi Tamás

A bejáratnál felállított sátorban a nemzeti park munkatársa, Kálmán Gergely köszöntötte az érkezőket. A gyerekek Agócs Írisz képzőművész-könyvillusztrátorral rajzoltak, miközben az előadóteremben Kiss Péter természetvédelmi őr a vízmegtartó műveletekről beszélt.

Fenyvesi László széncinegét gyűrűzött az érdeklődők karéjában
Fotós: Tihanyi Tamás

– Szerencsére ez már hagyományosnak mondható rendezvényünk, bár eddig nem mindig ebben az évszakban szerveztük meg a Madárkavalkádot: ezúttal az európai madármegfigyelő napokhoz kapcsolódtunk – mondta a templomkertben Csóka Szilvia. – A terepen ott vannak a mi kollégáink, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai, akik túrákat vezetnek és  madárgyűrűzési bemutatókat tartanak. Játszunk, könyvet ismertetünk, kézműveskedünk, beszélünk egyik pályázati projektünkről, amelynek az volt a címe, hogy „Adjuk vissza a vizet a tájnak!”. Ennek lényege, hogy különféle műtárgyakkal próbáljuk meg visszatartani a vizet a fertőn.

Mindez egyébként nem messze történt: a már említett beavatkozás mellett a közelben lévő Dinnyési-fertőn tavaly két új költőszigetet építettek – ezeket máris nagyon szeretik a madarak –, és felújították a pallósorokat, azaz megújult a terület természetvédelmi és bemutatási oldala is.

– Tavaly sokan azt hitték, kiszáradt a fertő, de persze nem, hiszen tudatos döntés volt a víz leeresztése – folytatta Csóka Szilvia. – Ezután kiszellőzött a meder és jelenleg részben ezért kiváló a víz minősége, bár az aszály miatt alacsony a szint. Ez azonban kedvez a madaraknak, október végén megérkeznek a vonuló lúdcsapatok is, nekik a fertő fantasztikus pihenő és táplálkozó hely.

A viszonylag erős szél miatt kevés madár került a hálókba, de Fenyvesi László környezeti nevelő madárgyűrűzési bemutatóján így is bőven akadt kíváncsi érdeklődő a Madárdal tanösvény állomásánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában