Kérdezzünk meg szakértőt, ha nem vagyunk biztosak!

2022.10.12. 14:00

Gombák lépten-nyomon - Elindult a gombaszezon Fejér megyében is

Október közepére elözönlötték a gombák az erdőket, mezőket. Lépten-nyomon találkozhatunk a kalaposokkal még a városban is – ám az, aki nem profi hozzáértő, jobban teszi, ha szakértőhöz viszi, mielőtt pörköltet készít belőle!

S. Töttő Rita

Különleges gombafajok erdeinkből - a múlt hétvége igen gazdag termése

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Mehetünk akár a Vértesbe, Bakonyba, Velencei-hegységbe vagy a kisebb erdőségekbe, mindenhol találkozhatunk most gombákkal – s éppen ezért gombaszedő csapatokkal is. Kis kosárkákban gyűlnek a szebbnél-szebb példányok, melyek egy része a konyhaasztalra kerül, más része azonban csak a csodálatunkra érdemes, tekintve, hogy mérgező fajok. Várhidy Zsuzsanna, a Dr. Dravecz Tibor Gombászok Baráti Körének vezetője azt javasolja, gombaszedéskor mindig úgy járjuk az erdőt-mezőt, hogy a leszedett példányokat jól szellőző kosárkákban tudjuk biztonságba helyezni.

Harkály tintagomba
Fotós: S. Töttő Rita / FMH

- A gombáknak magas a víztartalmuk, s nagyon hamar befüllednek, ha zárt csomagolásba tesszük őket. Kerüljük ezért a nejlonzacskókat, szatyrokat, amelyekben amúgy is hamar összetörnek – mondja a szakember. Ha pedig ismeretlen gombát találunk – hangsúlyozza Zsuzsanna -, lehetőleg egyben szedjük ki a földből, s tegyük külön, papírba csomagolva a többitől. Később mutassuk meg gombaszakértőnek.

Számos ehető faj található most az erdőkben: ízletes vargánya, nagy őzlábgomba, csiperke fajok, sárga gereben, lila pereszke, szürke tölcsérgomba, rizike fajok, vöröses nyálkásgomba – hogy csak néhányat említsünk, melyekből számos finomság készülhet. – Szoktunk belőlük pörköltet készíteni, hústölteléket, ragut, de tehető levesbe is, a nagyobbakat pedig kirántjuk – mondja Zsuzsanna.

Sötét trombitagomba, kerti tintagomba és egy mérgező susulyka faj
Fotós: S. Töttő Rita / FMH

Ám, mint tudjuk, a gombafajok felismerése igazán különleges tudomány: Várhidy Zsuzsanna szerint nem mindig lehet biztosan tudni, hogy mérgező vagy ehető fajról van-e szó.

- Én magam láttam már olyan gyilkos galócát, amelynek a bocskora annyira bent volt a földben, hogy nem látszódott, és a gallérja pedig azért nem, mert a részleges burok még fedte a lemezeket. Így tehát nem lehet mindig az általános jelekre hagyatkozni. Aki nem ismeri száz százalékosan a gombákat, akkor mindenképpen vigye a szedett példányokat szakellenőrhöz!

Zöld harmatgomba
Fotós: S. Töttő Rita / FMH

Az ehető gombafajoknál is ügyelni kell arra, hogy fiatal példányokat szedjünk csak: - Minden gombára igaz, hogy az öreg nem finom – szögezi le a kör vezetője. Ha tehát puhult a kalapja, szivacsos, nyálkás az állaga, „szöttyedt”, akkor nem érdemes gyűjteni, az élvezeti értérke ugyanis elhanyagolható. Hiszen parafaszerű, rágós állagú gombát senki nem fogyaszt szívesen. A fiatalabb, épp kinyílt példányok roppanós, kemény állagúak, ezeket érdemes szedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában