Gyomnövény, csak épp gyönyörű

2022.05.31. 11:30

Sziromszőnyeg Csákberényben: Sokan felháborodtak, amikor lekaszálták a pipacsost

Már nem hullámzik a közel 16 hektáros pipacstenger, legfeljebb csak a kedélyek, mert sokan felháborodtak, amiért lekaszálták a területet.

Palocsai Jenő

Kamilla és búzavirág a pipacstengerben

Forrás: Palocsai Jenő / FMH

Már-már tüneményszerű jelenségnek lehettek szemtanúi azok, akik elhaladtak Csókakő és Csákberény között, a borúton. A Berényhez tartozó Orondi Szőlőhegy meredek oldalával szemben nagy kiterjedésű szántóföldek vannak az út túlsó partján. A területet művelő gazda lucernát ültetett, ám a kiváló takarmány alapanyagmagja nagyon kicsi, nagyon drága és főleg nagyon vízigényes, és mivel eső nem volt, a lucerna sem tudta beborítani azt a 16 hektárt, ahová elszórta a vetőgép. A lucerna által szabadon hagyott felületen megvetette a lábát a szelek szárnyán szálló pipacs, és mivel az egy igen szapora növény, ezért hamarosan vörösen lángoltak a hektárok.

Sokan megálltak, fényképeztek, vagy csak élvezték ezt az illékony látványt. Akik közel merészkedtek, azt is láthatták, hogy ragyogó kék búzavirágok szegélyezik a táblát, és hogy a vörös takaró alatt kifeszültek a kamillák hófehér szirmai a porzók sárga körének peremén.

Aztán jöttek az emberek a kaszákkal, pontosabban egy nagy teljesítményű, műhold vezérelte traktor jött, és egy vízszintes tengelyű szárzúzóval pár óra leforgása alatt megszüntette a látványt. A hatás nem maradt el, mindenki igazságot, sőt büntetést követelt azok ellen, akik ezt megtették azzal a szép pipacsmezővel. Szerencsére az indulatok árja éppolyan tiszavirág-életű volt, mint maga a pipacstenger, így nem lett belőle lincselés. El kell fogadnunk, hogy egyrészt a saját területét mindenki lenyírhatja, ha akarja, másrészt ha nem teszi, csak azért, hogy mindenki másnak tessen az a föld, akkor magát a tulajdonost büntetik meg. A pipacs gyomnövénynek számít a mezőgazdaságban, vagyis éppolyan gaz, mint az összes többi, csak ez gyönyörű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában