Frissen Fejérből

2022.05.10. 11:30

Olvasóinkat is kérdeztük: próbálták-e már az elektromos rollereket?

Az elektromos rollerek bizonyítottak: alig egy év alatt 144 ezer kilométert tettek meg Fehérváron a Lime-ok használói. Ennek apropóján olvasóinkat is kérdeztük: próbálták már az elektromos rollereket?

Héjj Vivien

A város több pontján várják ideiglenes gazdáikat a rollerek

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

2021 júliusában érkeztek a megyeszékhelyre a rollerhálózat első járművei, azóta városszerte több mint 50 gyűjtőponton lehet felvenni, illetve leparkolni azokat. A belvároson kívül bárhol hagyhatóak, de kérik a használókat, hogy figyeljenek oda, ne akadályozzák a lerakott járművel a többi közlekedőt. A telefonos applikáción keresztül működő rollerek már az első évben bizonyítottak: a legfrissebb adatok szerint eddig közel 100 ezer alkalommal pattantak két kerékre a fehérváriak és az ide érkezők. A közösségi járművek használóinak 250 forint feloldási díjat, s percenként 50 forint menetdíjat kell fizetniük. 

A közlekedési eszköz használatának nem feltétele a vezetői engedély megléte, a bukósisak viselése azonban ajánlott. A rollerhálózat eddigi teljesítményéről közösségi oldalán közölt adatokat Cser-Palkovics András polgármester. Eszerint 2021 júliusa óta összesen 99 ezer 694 utat és több mint 144 ezer kilométert tettek meg városunk útjain a Lime rollerek használói. 

– A cég beszámolójából kiderült, hogy a rollerek használata fokozatosan kiterjedt az egész városra, tehát immár sokan használják külsőbb városrészekben is. Az átlagos utazási idő 7 perc, ami mutatja, hogy a rollerek jól betöltik a nekik szánt szerepet a város közlekedésben. A gyalog már túl hosszú, autóval azonban túl rövid távokon jelent kiváló megoldást a roller, ezt pedig szeretnénk kiegészíteni azzal, hogy a rollerek kihelyezésénél egyfajta tömegközlekedésre „ráhordó” szerepet valósítunk meg nekik – emelte ki a polgármester, aki közleményében arról is beszámolt, az önkormányzat egyeztetést folytat az üzemeltetővel arról is, hogy hamarosan új típusú, modernebb rollerek váltsák a jelenlegieket.

Korábban Mészáros Attila alpolgármester arról is beszélt, reményeik szerint már nyártól bérelhető elektromos kerékpárokkal bővülnek Fehérváron a mikromobilitás lehetőségei, valamint gondolkodnak az elektromos autók kapcsán a car-sharing megoldásokon is.

Olvasóink véleménye: 

Habár örül a rollerek fehérvári létének, Sági Milán eddig még nem gurult a közösségi járművekkel. Mint mondta, ennek fő oka a díjszabás mellett az, hogy inkább saját, hagyományos rollerét részesíti előnyben.

Sági Milán
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Balogh Zsuzsanna szintén úgy nyilatkozott, hogy eddig még nem próbálta az elektromos járműveket. Mint mondta, ha úgy hozná a szükség, nem zárkózna el attól, hogy egyszer ő is rollerre pattanjon.

Balogh Zsuzsanna
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szabó Zsanett már élt a lehetőséggel és kipróbálta a szinte még újnak számító eszközöket. Mint mondta, ő utasként volt a járművön, nem ő vezette, de tetszett neki a rolleres utazás, így nem tartja kizártnak, hogy később is használni fogja.

Szabó Zsanett
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában