Colon Szekció

2022.05.07. 07:30

Konferenciát tartanak a gasztroenterológusok Fehérváron

Első alkalommal választotta helyszínéül Fehérvárt a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciója, amely 26. alkalommal tartott szakmai konferenciát. A kiemelt témák között ezúttal a gyulladásos bélbetegek és a vastagbélrákszűrés szerepelt.

Borsányi Bea

Vincze Áron (b), a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke

Forrás: Nagy Norbert / FMH

A másfél napos konferenciára mintegy kétszáz, vastagbélbetegségekkel foglalkozó szakembert vártak a Magyar Király Szállóba. – A működési zavarok következtében kialakuló vastagbélproblémák, így például a puffadás, a hasi fájdalom, a hasmenés vagy éppen a székrekedés a társadalom jelentős részét érintik. Ezek hátterében az esetek egy részében gyulladásos állapotok húzódnak meg. Fontos témája a konferenciának ezeknek a diagnosztizálása és kezelése. Kiemelten fontos téma ugyanakkor a vastag- és végbélrák – mondta Izbéki Ferenc gasztroenterológus, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi és Oktatókórház főorvosa.

Európában minden harmadik percben meghal valaki vastag- vagy végbélrákban, Magyarország pedig a daganatos betegségek ezen fajtáját tekintve a halálozási statisztikák szerint első helyen áll a férfiak, míg harmadik helyen a nők esetében. Ezért is hangsúlyozzák a szűrés fontosságát. Az időben észrevett polipok, amelyekből hosszú évek során rákbetegség alakulhat ki, ugyanis eltávolíthatók.

A kétnapos vándorgyűlés szakmai programjában olyan témák kapnak helyet, mint a gyulladásos bélbetegségek biztonságos gondozása a különböző élethelyzetekben, az epesav okozta krónikus hasmenés kezelése, az alsó tápcsatornai sürgősségi és terápiás endoszkópia fejlődése, valamint a vastagbél­rákszűrés szempontjai speciális betegcsoportokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában