Frissen Fejérből

2022.03.08. 07:10

Egyedi lesz, közelebb hoz a természethez Piros Edit kiállítása

Még ebben a hónapban látható lesz Piros Edit preparátor közel félszáz alkotása egy nyírségi bemutatóhelyen.

Tihanyi Tamás

Piros Edit preparátor az elkészített munka egy jelenete előtt

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csaknem teljesen elkészült kiállításával a Gárdonyban élő és tevékenykedő Piros Edit preparátor. A kevés számú női vadászok egyike szakmájának tavalyi Európa-bajnokságán öt vadfajt ábrázoló öt munkájával dobogós helyezést szerzett a rangos mezőnyben. Amikor először benevezett egy nemzetközi versenyre, azonnal a harmadik lett élete első két madarával, egy szarkával és egy szajkóval. Aztán készített egy egész alakos állatot, amellyel 2020-ban már első helyen végzett a FeHoVa vadászati kiállításon. Igyekezett ezúttal is egyedit, minél természetközelibbet alkotni: a Nyíradonyi Európa Park számára negyvennégy preparátumot készített, ezek mindegyike a magyarországi erdők vadvilágának egy-egy szereplőjét mutatja be. 

– Tizennégy vadfaj, összesen 44 vad van elhelyezve egy 40 négyzetméteres diorámán, ez a későbbiekben még bővül egy fajjal, a gímszarvassal – mondta Edit. – Arra törekedtem, hogy minél természetesebb módon, az adott vadfajokra jellemzően jelenítsek meg egy-egy életképet. A környezet kialakításánál az volt a célom, hogy a természet sűrűségét a lehető legjobban vissza tudjam adni. Egyedi hátteret terveztem, az összes preparátumkiállítással ellentétben nem festett, kissé mesés hátteret készítettem, hanem valódi fotót használtam a természetből. Egyedi például az is, hogy egyetlen kiállításon sincs vaddisznókonda, mindenhol legfeljebb egy kan vagy egykét felnőtt vaddisznó látható. Az én megvalósításomban azonban a csíkos malac, a süldő, a koca és a kan is megtalálható, azaz jól szemlélteti a konda fogalmát, amelyet nagyon sokan nem ismernek. 

Az ábrázolt jelenetekből javarészt kiderül, hogy mely fajok a ragadozók, és melyek nem. Piros Edit arról is szólt, hogy a dioráma faszerkezetének elkészítéséhez, illetve a tapétázáshoz kapott ugyan segítséget, hiszen fiatal nőként „ahhoz egyedül kevés lettem volna”. Az ilyen kiegészítő munka három napot vett igénybe, azonban minden mást teljesen egyedül valósított meg, máig összességében a helyszínen négy hetet dolgozva. Nyíradonyban európai uniós támogatásból készült el az a nagyszerű létesítmény, amely a jövőben nemcsak vadászoknak, hanem hétköznapi embereknek, sőt, egész családoknak kínál majd tartalmas kikapcsolódást hazánk egy olyan szegletében, ahová viszonylag kevés turista és belföldi látogató érkezik. A komplexumot még ebben a hónapban megnyitják a látogatók előtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában