Gulyás, fasírt, főzelék

2021.12.31. 09:00

Szétfőtt a virsli, zsizsikes a lencse, hol itt a szerencse?

Akkor hihetünk igazán a lencse szerencse- és pénzhozó képességében, ha a belőle készült ételt jóízűen tudjuk elfogyasztani, mert az ínyünkre való.

Szanyi-Nagy Judit

Lencsegulyás a javából, kiegészítésképpen pedig könnyed pogácsa is érkezhet hozzá

Forrás: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

S noha csak január 1-jén ajánlott a lencsét elfogyasztani, az elkészítését már előző nap, december 31-én kezdjük el: este áztassuk vízbe!

Ezúttal lencsegulyást készítünk belőle, méghozzá csirkehússal. A főbb hozzávalók: 1 bögre (2 dl) lencse, 1 nagyobb sárgarépa, 1 nagyobb fehérrépa, 1 vöröshagyma és csirkemellfilé.

A vöröshagymát apróra vágjuk, majd néhány evőkanálnyi olajon dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, rádobjuk a kockákra vágott csirkemellet, s megvárjuk amíg a hús levet ereszt. Azaz lényegében egy pörköltet készítünk. Ehhez adjuk hozzá a karikára vágott sárga- és fehérrépát. A lencsét felöntjük körülbelül másfél liter vízzel; az egészet pedig főzés közben folyamatosan kóstolgatjuk, hiszen egy fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát, sót, valamint ételízesítőt kell még hozzáadnunk.

Mikor minden megpuhult, beletesszük a csipetkét (egy tojás, annyi liszt, amennyit a tojás felvesz és só elegye), s így készre főzzük a teljes levest.

Egy kis füstölt szalonna, sonka nem rontja el az ízélményt, mi több, tartalmasabbá teszi az amúgy is finomságokkal teli levest.

 

A lencséből azonban ízletes főzelék is készülhet, amit az ilyentájt népszerű fasírttal, vagy még inkább: főtt vagy sült virslivel dobhatunk fel.

A változatosság kedvéért a lencsét ezúttal is már előző nap kezelésbe vesszük: este beáztatjuk. Ezt követően annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Ízlés szerint sót, zúzott fokhagymát adunk hozzá. Rátesszük a fedőt, majd puhára főzzük, úgy, hogy főzés közben szükség szerint pótoljuk az elfőtt vizet. Miután megfelelő lett az állaga, rántást készítünk olaj, liszt, pirospaprika, víz, valamint a lencse főzőlevének felhasználásával – így ízletesebb végeredményt kapunk.

 

Ha nem sok a lencséből, a főzelék mellé készítsünk belőle vöröslencse-fasírtot! Hozzávalók: pár csipet só, 1 tojás, ízlés szerint bors, fél csokor petrezselyemzöld, 15 dkg vörös lencse, 1 evőkanál zabpehely, 10 dkg főtt rizs.

A lencsét annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Miután megpuhult, leöntjük róla a megmaradt vizet, s az egészet leturmixoljuk. Ízesítjük, vagyis sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a főtt rizst, a zabpelyhet, a tojást, az apróra vágott petrezselymet, illetve a lisztet. Az így kapott masszát egy szilikonos muffinsütő mélyedéseiben elosztjuk, majd 180 Celsius-fokon 35-40 percig sütjük.

Amennyiben önállóan fogyasztanánk, hozzá mártogatóst is készíthetünk pár csipet só, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál citromlé és 0,5 l natúr joghurt felhasználásával.

Ehhez a joghurtba belereszeljük a fokhagymát, végül sózzuk és citromlével ízesítjük.

 

Lencséből többféle kapható Fejér megyében is. A legjellemzőbb vörös, barna változat mellett ínyencboltokban, delikáteszekben zöld és fekete lencse is kapható, amelyek hatalmas előnye, hogy azok nem igénylik a beáztatást. Apró szeműek ugyan, azonban mivel jól magukba szívják a vizet, csaknem akkorára megnőnek, mint a hagyományos lencse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában