Frissen Fejérből

2021.09.27. 15:00

A veleszületett magas koleszterinszintről

Szeptember 24-e a familiáris hiperkoleszterémia, azaz a veleszületett magas koleszterinszint betegség napja. Időzített bombaként is emlegetik az egészségügyben, hátterében génelváltozás áll. Kutatások szerint 2-300 emberből egy érintett.

FMH

Az örökletes magas koleszterinszint esetében az egészséges életmód

Fotó: shutterstock

Népbetegségnek számít, ám sokan csak az első infarktusuknál szembesülnek azzal: magas összkoleszterinszinttel rendelkeznek. Ráadásul ez a betegség már a fiatalkorúak esetében is szövődményekkel járhat!

Az örökletes magas koleszterinszint esetében az egészséges életmód
Fotó: shutterstock

A magas koleszterinszint hozzájárul az erek elmeszesedéséhez, ezáltal szívinfarktus, agyvérzés és periferiális érbetegség kialakulásához vezethet. „Tudjuk, mennyire fontos a megfelelő életmód, a gyerekkorban elkezdett egészséges táplálkozás és a mozgás. A dohányzás, a mozgáshiány, a túlsúly, a cukorbetegség és a magas vérnyomás rontanak a helyzeten. Az örökletes magas koleszterinszint esetében az egészséges életmód nem elég. Aki érintett, annak gyógyszeres kezelésre van szüksége” – mondta Reiber István belgyógyász, lipidológus. Ha a családban az egyik szülő érintett, megvan az esélye, hogy a gyermekük örökli a betegséget – érdemes kivizsgálást kérni.

(Forrás: fmkorhaz.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában