Frissen Fejérből

2021.08.18. 09:00

Újragondolták az anyatejes táplálás napját Sárosdon

Augusztus 13-án a község védőnőinek összefogásával megünnepelték a nemrég esedékes Anyatejes táplálás világnapját. Pontosabban ennek egy újragondolt változatát.

Déri Brenda

Rengetegen fotózkodtak a rendezvény „logójánál”, így tett a Farmosi család is

Fotó: A szervezők

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1992. augusztus 1-jét az Anyatejes táplálás világnapjává nyilvánította, így azóta minden évben ezen a napon ünneplik azon édesanyákat, akik anyatejjel táplálják gyermeküket. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatej fontosságára, valamint arra, hogy a szoptatás nem csupán a gyermek táplálása miatt fontos, hanem az anya és a gyermek későbbi személyes kapcsolatában is döntő jelentőségű. No, de mi történik abban az esetben, ha egy édesanyának nem adatik meg ez az intim közelség a gyermekével valamilyen mentális vagy egészségügyi oknál fogva?

A Sárosdon munkálkodó védőnők, Maróti Dóra és Márkus Kinga a világnap egy újragondolt változatával kívánták bevonni azon édesanyákat is, akik nem tudják anyatejjel táplálni babájukat. Éppen ezért átkeresztelték a nevet Szeretetteljes táplálásra, melyet augusztus 13-án tartottak. Az eseményre huszonnégy család látogatott el, közel hetven fővel.

A családok a védőnői tanácsadó előtt gyülekeztek. A védőnői köszöntő után a résztvevők ajándékot kaptak, a szülők kitűzőt és virágot, a gyermekek lufit és buborékfújót. Ezután közösen átsétáltak a játszótérre, ahol egyfajta baba-mama klub keretén belül eltöltöttek egy kis időt. A rendezvény a védőnők szervezésében, az önkormányzat támogatásával valósult meg.

Rengetegen fotózkodtak a rendezvény „logójánál”, így tett a Farmosi család is
Fotó: A szervezők

Lapunk felkereste Maróti Dórát is, hogy bővebben meséljen az eseményről, mely örömükre a vártnál jóval nagyobb népszerűségnek örvendett:

– A kolléganőmmel csak néhány éve vagyunk Sárosdon, és ez idáig nem sikerült megünnepelnünk az Anyatejes táplálás világnapját. Ebben az éven azonban úgy gondoltuk, hogy mindenképpen szervezünk valamit, csak kicsit átformálva, mert nem éreztük igazságosnak azon édesanyákkal szemben, akik szoptatási nehézségekkel küzdenek. Így jött az ötlet, hogy legyen az esemény neve Szeretetteljes táplálás. Arra kértünk mindenkit, hogy fehér pólóban érkezzen, mellyel főként az egységességet és a közösséghez való tartozást jelképeztük. Szerettük volna éreztetni az édesanyákkal, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, és bátran támaszkodhatnak másokra. Ez főleg az első gyermek érkezésénél nehezebb időszak, és az sem könnyítette meg a helyzetet, hogy szembe kellett néznünk egy világjárvánnyal. A kisgyermekes családok számára is nagyon elszigetelten teltek az elmúlt hónapok. Szerintem ez az egyik oka annak, hogy ennyire sikeres lett a rendezvényünk. Hosszú idő után újra találkozhattak egymással a családok, a gyermekek pedig játszhattak. Kingával csináltunk még egy fotókeretet is, aminek nagyon megörültek a szülők. Rengetegen fotózkodtak vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában