gyorsan készíthető laktató, egészséges étel

2021.08.02. 20:00

Nyers menü, meggyőző ízekkel – Lénárt Gitta bemutatója Fehérváron

Tésztás ételt nyersen? Turmixot zöld levelekkel? Van, aki nagy szemeket mereszt erre, többen azonban már természetesnek veszik, hogy így is lehet étkezni. Lénárt Gitta szakértő a napokban tartott bemutatót.

Bokros Judit

Lénárt Gitta egyetlen turmixgép segítségével készítette el a fogásokat

Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

A nyers (vagyis a hőkezeléstől jellemzően mentes) étkezést, ételkészítési módot népszerűsítő táplálkozási tanácsadó, szakértő, Lénárt Gitta volt a fehérvári Saveur cukrászda vendége a minap, hogy egy programsorozat keretében beszéljen az általa képviselt életmód előnyeiről, valamint bemutatót tartson. Gitta eddig kilenc könyvet írt a témában, rendszeresen tart előadásokat, nyers­étel-bemutatókat – táborokat, így igazán széles körű tapasztalattal rendelkezik. A leghitelesebb azonban a saját története, vagyis az út, ahogyan ő maga eljutott a nyers étkezésig. A bemutató előtt erről hallhattunk bővebben, s ki­derült: a közel hatvanéves hölgy körülbelül tizenöt esztendővel ezelőtt érezte úgy, változtatnia kell életmódján, étkezésén.

Elégséges, ha a napi tápláléknak körülbelül a fele nyers

Addig már ő is számos módszert kipróbált, ám idővel mind zsákutcának bizonyult. A nyers étkezésben és annak népszerűsítésében találta meg azt, ami jó a szervezete, ezáltal a lelke és a szelleme számára is, illetve azt a missziót, amelyet azóta is teljesít. Gitta azonban hangsúlyozta, nem kell feltétlenül kizárólag nyersen étkezni, de érdemes arra törekedni, hogy a naponta bevitt tápláléknak több mint a fele legyen nyers. Ráadásul a húsról sem kell lemondani, akinek szüksége van rá, vagy nagyon szereti, az ehet.

Ő azonban csak növényi eredetű ételeket fogyaszt, és ennek ellenére – illetve éppen ezért – remek erőnlétnek örvend. Pár éve talált rá a jógát és az akrobatikát ötvöző mozgásformára, az akrojógára, amelyet azóta is rendszeresen művel, és olyan gyakorlatokat tud kivitelezni, amelyekről korábban álmodni sem mert – mesélte közönségének a szakér­tő.

Íme a nyers, gusztusos és nagyon finom lasagne
Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

A nyers étkezés legfontosabb alapanyagaiként a gyümölcsöket, a zöldségeket és a magvakat nevezte meg. Gyümölcsből egy egészséges ember számára bármi jöhet, cukortartalomtól függetlenül. Zöldségből is mind hasznos, ám a legértékesebb rész az maga a zöld levél, hiszen abban sok a klorofill, amely hasonlít a hemoglobinra. Ezért ajánlja Gitta, hogy zöld turmixokat – akár a kertben fellelhető gyomnövény, a porcsin vagy a gyermekláncfű felhasználásával – mindennap fogyasszunk, például idénygyümölccsel keverve. Ezek segítik az emésztést, energizálnak, lúgosítanak. Az ételkészítés során alapvetően nincs szükség hőkezelésre, pontosan azért, hogy az értékes vitaminok, ásványi anyagok megmaradjanak. Legfeljebb a gabonákat, hüvelyeseket (például a hajdinát, a kölest, a babot) kell megfőzni, hiszen azokat nyersen nem tudjuk megemészteni.

Lénárt Gitta egyetlen turmixgép segítségével készítette el a fogásokat
Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

A bemutató során meggyőződhettünk arról, hogy ami nyers, az nem íztelen, ráadásul a fogások igen laktatók lehetnek. „Előételként” egy zöld turmix készült banán, sárgadinnye, porcsin, madársaláta és egy kis víz felhasználásával. Ezt követte a lasagne, amelyben a tésztalapokat a szélesen szeletelt cukkinilapok helyettesítették, ezeket pedig ugyanúgy lehetett rétegezni a paradicsomszósszal és a sajthelyettesítő sörélesztőpehellyel, mint a hagyományos tésztás lasagnét. Desszertként Gitta aszalt datolya, kesudió, mandula, kókuszreszelék és kakaópor felhasználásával alkotott brownie-t. Mindehhez a szakértő egyetlen, nagyobb teljesítmé­nyű turmixgépet használt, a háromfogásos menü pedig körülbelül másfél óra alatt el is készült. Előadás nélkül mindez körülbelül húsz percet vett volna igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában