mérőszám

2021.07.06. 07:15

Zöld-e az a bizonyos lábnyom, amit hagyunk?

Az ökológiai lábnyom fogalmát egyre gyakrabban használjuk manapság. Ez azonban nem egy újabb trendi kifejezés, amellyel azt mutatjuk, mennyire elkötelezettek vagyunk a természet iránt, hanem egy olyan mérőszám, amely segít a tudatosabb élet kialakításában.

S. Töttő Rita

Ökológiai lábnyom: mennyire környezettudatos valaki?

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ecological footprint – azaz ökológiai lábnyom. Ezt a fogalmat William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusok alkották meg, még a hetvenes évek folyamán – írja a Kötháló, azaz a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata a témáról szóló prospektusában. Ez a kifejezés egy számot jelöl, amely azt fejezi ki, hogy az ember mennyire terheli meg a természeti környezetet, földterületben kifejezve.

Ökológiai lábnyom: mennyire környezettudatos valaki?
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Olyan kérdések alapján számítható ki, hogy mekkora lakóterületen él valaki, mivel fűt, milyen víztakarékos megoldásokat alkalmaz, milyen építőanyagból épült a háza, mennyi zöldséget, mennyi húst eszik, hányszor készíti maga az ételeit, honnan származik az étele alapanyaga. De a közlekedés és a beruházások is fontos szerepet játszanak a számításban: milyen járművet használ, jár-e tömegközlekedési eszközzel, merre nyaral, milyen nagyobb háztartási beruházásai voltak, figyeli-e vásárlásaikor az energiatakarékossági feltételeket és hasonlók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában