Frissen Fejérből

2021.07.19. 18:00

A fehérvári bridzsklub tagjai szeretnék a fiatalokkal is megismertetni a játékot

Fél évszázaddal ezelőtt történt, hogy a fiatalokból álló baráti társaság eldöntötte, együtt tanulnak meg bridzselni. A barátság és a játék iránti elkötelezettség azóta is töretlen: ekkor kezdődött a fehérvári bridzsklub története.

Héjj Vivien

„Akinek megtetszik a játék, az előbb-utóbb a klubunk tagjává válik”

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A 20. század elején világszerte viharos gyorsasággal terjedt a bridzs, a játéknak Magyarországon is nagy hagyománya lett. A 30-as évek közepén már szinte nevetség tárgya volt a társasági életben az, aki nem ismerte a játékot, ráadásul az újságokban is gyakran volt bridzsrovat. A Bridge Club Székesfehérvár létrejöttéről, működéséről a társaság elnökével, Tóth Kálmánnal beszélgettünk.

– Az 1970-es évek elején néhány régi barátommal elhatároztuk, hogy megtanulunk bridzselni, megtanuljuk ezt a szép és érdekes játékot – emlékezett Tóth Kálmán. – A szervezettség akkor kezdődött, amikor a társaság „be­lopózott” a MÁV Járműjavító művelődési házába az ultizók közé, 1978-ban. Lelkes kis csapat voltunk, sokat játszottunk, fejlesztettük magunkat, versenyekre jártunk. Az évek folyamán más és más helyszíneken játszottunk, olyan is volt, amikor éttermekben, presszókban gyűltünk össze. 2009-től aztán az egykori Barátság Házában kaptunk helyet, a pandémiás időszak után pedig a Királykút Emlékház nagyterme lett a klubfoglalkozások székhelye. Itt nyolc asztalon harminckét ember tud egyszerre játszani.

Eleinte négyen, esetenként nyolcan játszottak, aztán jöttek a családtagok, barátok, ismerősök, és a létszám egyre csak bővült. Hivatalosan 2008-ban alakult meg a klub, majd a bridzselők 2010-ben váltak egyesületté. Jelenleg negyvenhárman gyűlnek össze hétfőnként, hogy együtt merüljenek el a kártyajáték izgalmaiban.

Ahogy nőtt a tagok száma, úgy alakult ki egyre nagyobb igény a versenyszerű kártyázás iránt.

– A játék során nem az a fontos, hogy kinek van „jó” lapja, mert csak az számít, hogy az adott lap lehetőségei közül ki tud maximálisat licitálni és játszani. A bridzs a legteljesebb csendben zajlik, szó nélküli játék. A párok közti kommunikáció élőszó nélkül, segédeszközök – licitdobozok – segítségével történik. Érezni kell a másik fél rezdüléseit – mesélt a játék részletei­ről Tóth Kálmán.

„Akinek megtetszik a játék, az előbb-utóbb a klubunk tagjává válik”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A klub egyik célkitűzése volt, hogy versenyük szerepeljen a hazai versenynaptárban, ez meg is valósult. Először 2017-ben rendezték meg a „Székesfehérvár open” nyílt páros bajnokságot, két forduló­val. Onnantól kezdve aztán minden évben sor kerül a megmérettetésre, idén a már nemzetközivé avanzsált versenyt november 27-én rendezik.

A tagok közül legtöbben nyugdíjasok, ám szeretnék a fiatalokkal is megismertetni, megszerettetni a játékot. A népszerűsítés érdekében kihelyezett játéknapokat szervez a klub éttermekben, kávézókban, ahol a tagok nyilvános kártyázás keretében mutatják be az érdeklődőknek a játék fortélyait.

– Tapasztalataink szerint egyelőre az idősebb korosztály tanúsít komolyabb érdeklődést a játék iránt a színvonalas időtöltés reményében. Akinek megtetszik a játék, az előbb-utóbb a klubunk tagjává válik. Meggyőződésünk, hogy ez a taktikára és stratégiára épülő játék – a sakkhoz hasonlóan – sok fiatal érdeklődését fel fogja kelteni. – tette hozzá a klub elnöke, aki azt is elmondta, a tagok között gyakran mély barátságok szövődnek, így sokan a klubfoglalkozásokon kívül is együtt űzik ezt a sportot.

Kertész Imre író gondolatai az egyesület mottójául szolgálnak: „A bridzselők jól tudják: a jó játékos soha nem azt a kártyát játssza ki, amelyre az ellenfele számít, és végképp nem azt a kártyát, amelyikkel győzelemhez segítené az ellenfelét.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában