kényelmes és újrahasznosított

2021.06.19. 16:00

Új életre kelnek a pólóanyagok

Azt, hogy fontos számunkra a természet, a természetesség, kiegészítőkkel is kifejezhetjük. Így gondolja ezt Jávorfi-Bognár Ágnes is, aki csodálatos, puha ékszereit újrahasznosított pólóanyagból készíti. Hogy milyen a jó pólóanyag, tapintásra, ránézésre megmondja.

S. Töttő Rita

Pólóanyagokból készíti „újrahasznosított” ékszereit Jávorfi-Bongár Ágnes

Fotó: a család

– Világéletemben alkottam, kisgyerekként is mindig valamit készítettem. Később azonban kicsit elkanyarodott az életem más irányba – meséli a dinnyési Jávorfi-Bongár Ágnes, aki könyvtáros-művelődésszervezőként dolgozott sokáig, ám mellette sosem felejtette el a kézműves technikák szeretetét, az alkotás fontosságát. Így tanulta meg a szövés, gyöngyözés, nemezelés, hímzés fortélyait. És egyszer csak jött a pillanat, amikor kreatív energiái újra felszabadulhattak.

– Amikor Miklós született, itthon tudtam lenni, újraindult bennem az alkotási folyamat. Először babajátékokat készítettem egyedi dizájnnal. A hordozós társadalom nagyon szerette, ami jó visszajelzés volt számomra. A textil ékszerek pedig úgy találtak meg, hogy egy barátnőm mutatott egy képet, melyen hasonló textilek voltak, s megkérdezte, tudnék-e ilyet készíteni. Megihletett a dolog, s így kezdtem el pólófonallal dolgozni. Ez egy nagyon kedves anyag, kényelmes, kis helyen elfér, nem kell nagy előkészítés hozzá, millió variációra ad lehetőséget, és jól lehet kombinálni az árnyalatokat – sorolja Ágnes. Emellett speciális sálakat is készít – azt mondja, Magyarországon egyedüliként. Sálai eredetileg hordozókendők voltak, azoknak a darabjaiból készíti: jól mutat, kényelmes és ami a lényeg: újrahasznosított. Ez utóbbi kitétel mindig jelentős szerepet játszott Ágnes életében:

Pólóanyagokból készíti „újrahasznosított” ékszereit Jávorfi-Bongár Ágnes
Fotó: a család

– A természetesség mindig nagyon fontos volt számomra, ezért is szeretek Dinnyésen élni, mert itt közel van a természet, emberi léptékű minden. Igénylem ezeket az energiákat, ebből töltekezek, és a szívemen viselem a Földünk sorsát. Ezért is jó, hogy újrahasznosított anyagokat tudok használni. Ehhez pólók kellenek, melyeket leggyakrabban ismerősöktől kapok, de a turkálókban is nyitott szemmel járok – meséli az alkotó. Nem mindegy, milyen összetételű a pamut, tudni kell, melyik jó. – Összetételt nem tudok mondani, de ránézésre, tapintásra érzem, jó lesz-e az anyag vagy sem. Ha megfelelő, akkor először kiöblítem és elkezdem felvágni keresztbe. Ha kész, szét kell húzni a szálakat, és így lesz egy csík. Ez azonban nem ugyanaz, mint amit fonalban lehet kapni és horgolásra való. Ahhoz puhább anyag kell. Nekem viszont kell, hogy legyen tartása, hiszen a nyaklánc, karkötő, fülbevaló, hajpánt és sál számára szükséges egy kis keménység – mondja. S valóban, ékszerei csupa báj és elegáns puhaság. Hangsúlyos darabok, tudni kell viselni és hozzá öltözni. De aki viseli, az üzen is: mégpedig azt, hogy fontos számára a bolygó, amelyen él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában