Szponzorált tartalom

2021.05.28. 12:52

Miben különbözik egymástól egy borbély és egy fodrász?

A fodrász szó jelentést mindenki tudja, vagy legalábbis úgy gondolja, hogy tudja. A borbély (barber) ezzel szemben több kétségre és hibás információra ad teret.

Forrás: Pixabay.com

Egy részről a borbély egy régimódi férfi fodrász, aki még félig-meddig orvos is volt, más részről egy alternatív, új, divatos, bel-pesti úri huncutság. Vagy mégsem? Nézzük meg, mi az igaz ezekből a sztereotípiákból és elképzelésekből. A G-cutz Barber Shop szerint több szempontból is eltér egymástól egy borbély és egy fodrász munkája.

Ki is az a borbély (avagy barber)?

Egy több száz éves, klasszik férfi szakma ez, amely a borbélykésre, azaz pengére szakosodott. A pengével pedig igen sok mindent lehetett csinálni. Ilyen volt az érvágás, egyes betegségek gyógyítása, például sebek összevarrásával, és mi maradt még ki? Természetesen a borotválás. A borbélyok így, egészségügyi szereplőként fehér köpenyben dolgoztak hosszú ideig.

Az áttörés a 20. század elején történt meg, amikor egyre több borbély üzlet kezdett elterjedni, ahol férfiak vettek igénybe szolgáltatást férfiaktól: ekkor már hajvágógépekkel is. Ekkor a borbély üzletekben a férfias témák igazán előtérbe kerültek. (De azért ne, véletlenül sem keverjük össze ezeket a bordélyokkal!)

A 21. század elején, leginkább a 2. évtized elejétől pedig újra egyre több barber shopot / borbélyüzletet találunk. Egészségügyi problémák esetén ne ezekbe kopogtassunk, itt érvágás szolgáltatás nincsen, de egy férfi hajvágás vagy szakálligazításra nemigen találunk ennél jobb helyet.

Mit tud a borbély, amit a fodrász nem – vagy fordítva?

A fodrász lehet férfi, női vagy „vegyes” fodrász és a hajvágás a feladata. A borbély ezzel szemben kizárólag férfi vendégekkel foglalkozik és a hajvágás mellett a szakállvágás, -igazítás, -festés és borotválás szakértője is. Ügyfélköréből és a munkájának jellegéből adódóan egy borbélynak nagyobb tapasztalata van a férfi hajvágásban és az arcszőrzet vágásában és igazításában, mint egy fodrásznak.

És a barber shop és a fodrászat között is van különbség?

A szolgáltatás minősége és választéka mellett a legtöbb barber shop igencsak eltér a legtöbb fodrászattól (ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy az összes fodrászatot könnyen egy kategóriába lehetne sorolni). Egy barber shop, mivel csak férfi vendégeket fogad, más belső teret, dizájnt, hangulatot igyekszik (általában sikerrel) teremteni, mint egy vegyes (férfi és női) fodrászat. Általában inkább egy angliai pubra emlékeztet egy barber shop, mint egy szépségszalonra. Kedvelt a jó illatú, természetes fa belső, a fekete, barna és más sötétebb színek használata.

Melyik a jobb: a fodrász vagy a borbély szalon?

Kinek mi. Ha nők vagyunk, a barber shop nem fog működni (ahogy egy férfi fodrászat sem). Férfiként könnyen lehet, hogy jobban otthon érezzük majd magunkat egy férfi fodrászatban vagy barber shopban. Hogy melyik a jobb? Ha csak hajat vágatunk, akkor talán a legegyszerűbb, ha mindkettőt kipróbáljuk. Ha a szakállunkkal is foglalkoznánk, valószínűleg a barber shop.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában