A park ideális élőhely

2021.04.05. 15:00

Otthonra lelhetnek a pelék, a harkályok

Az újonnan kihelyezett költőodúk az énekesmadarak, a ragadozómadarak, a harkályok, vagy akár egy-egy mókuscsalád elszállásolására is alkalmasak lehetnek.

Héjj Vivien

Költőodú a székesfehérvári parkban

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A Madárbarát Fehérvár Program keretében helyezték ki az odúkat, amik számos madárfaj számára pluszsegítséget nyújtanak a fészkeléshez. A kisebb méterű odúkba leginkább az énekesmadarak, a nagyobbakba harkályok, vércsék, barázdabillegetők vagy pelék és mókusok is befészkelnek – olvasható a város honlapján közzétett tájékoztatóban.

Költőodú a székesfehérvári parkban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kihelyezett odúkra azért is nagy az igény, mert a településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt probléma, hogy az idősebb, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony. Ezúttal hat madárodút helyeztek el a Palotavárosban. A Sziget és a Tolnai utca által körül­ölelt park ideális élőhely az állatvilág számára, hiszen a lakhelyül szolgáló fák mellett a szökőkút vízlelő helyet is biztosít a kisállatok számára.

A szakemberek arra számítanak, hogy az erdei pintyek, tengelicek és zöldikék is otthonra lelnek majd az odúkban, amelyeket a városgondnokság és a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány munkatársai helyeztek el úgy, hogy azok rögzítése során a fákban semmilyen kárt nem okoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában