WHO

2021.04.07. 07:00

Szerdán van az egészségügyi világnap, így ünnepeltük az elmúlt években Fejérben

Minden év mást hozott: volt, hogy faültetéssel és termékbemutatóval ünnepeltek, míg máskor az anyaság kérdésköre került középpontba. A testi és lelki „másság” kerekasztal-beszélgetés témáját adta.

Héjj Vivien

Egészségügyi szűrőnap több alkalommal is zajlott Székesfehérváron – képünk 2019-ben készült

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

1948-ban ezen a napon megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO), erre az eseményre emlékezünk április 7-én, az egészségügyi világnapon. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása. Az egészségügyi világnap lehetőséget ad arra, hogy globális szintű figyelemmel forduljunk egyes betegségek felé, amelyek megelőzése, kialakulása, gyógyítása jelentősen könnyíthető a széles körű, megfelelő tájékoztatással. Nézzük, Fejér megyében hogyan ünnepelték ezt a jeles napot az elmúlt években, évtizedekben!

Az egészség ritmusa

„A szívdobbanás az egészség ritmusa” jelmondat került középpontba 1992-ben. Ekkor a WHO számításai szerint évente tizenkétmillió ember halt meg szív- és érrendszeri betegség következtében. Hatmillió ember élete megmenthető lett volna. „Az egészségügyi világnap központi gondolata a szív egészsége. De nemcsak egy napra, hanem az egész esztendőre szóló, elsősorban megelőzési program, amely ezúttal a fiatalokat és a gyerekeket próbálja az egészséges életmódra felkészíteni, jó szokásokat kialakítani” – olvashatták lapunk hasábjain 1992-ben.

Ebben az évben tehát a fiatalok bevonásával, az egészséges táplálkozás jegyében tartottak termékbemutatót Székesfehérváron, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában. Egyebek között tej- és sütőipari termékeket, valamint a Cerbona-sorozat legújabb „tagjait” kóstolhatták a kíváncsiak.

Egészségügyi szűrőnap több alkalommal is zajlott Székesfehérváron – képünk 2019-ben készült
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fókuszban az anyaság

A biztonságos anyaság volt a témája az 1998-as világnapnak. A WHO üzenetében megfogalmazta azokat a nem egy napra szóló feladatokat, amelyek hozzásegíthetik az asszonyokat, hogy a terhesség és a szülés ne „kockázatos utazás” legyen. Lapunk így írt a világnapról 23 évvel ezelőtt: „A biztonságos anyasággal kapcsolatban feladatot fogalmaz meg a világszervezet, a cél, hogy az ezredfordulóra az anyai halálozást a felére csökkentsék. Ehhez emelni kell az anyák egészségügyi ellátásának színvonalát, meg kell előzni a nem kívánt terhességeket, hozzáférhetővé kell tenni az egészségügyi szolgáltatásokat.”

Segíteni kell

A világnap üzenete 2001-ben a mentálhigiéné erősítése, ezen belül is a testi-lelki „másság” elfogadása, a sérüléssel élő emberek kirekesztésének megszüntetése volt. Az ÁNTSZ Fejér Megyei Intézete e gondolat jegyében szervezte programját Velencén, az általános iskolában és a diákotthonban. Míg a diákok színes műsorral, kézműves programokkal, tánccal, dallal és versekkel múlatták az időt, addig a könyvtárban kerekasztal-beszélgetés zajlott arról, milyen módon lehetne a fogyatékkal, elsősorban szellemi-értelmi hátránnyal élő gyermekek és felnőttek életét segíteni úgy, hogy képesek legyenek integrálódni az egészséges társadalomba.

A leendő édesanyák számára is hozzáférhetővé kellett tenni az egészségügyi szolgáltatásokat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

Egészséges környezetet!

2003-ban ezzel a mottóval zajlottak az események, a gyermekekre összpontosítva. A Palotavárosban az általános iskolák környékén és további tizenöt alapfokú intézményben, valamint a Széchenyi- és a Vörösmarty-szakközépiskolában faültetést tartottak, míg a plázában kiállítás nyílt a világnapi rajz-, mese- és vers­pályázatra készült művekből. A pályázati felhívásra több mint ötszáz alkotás érkezett, a díjazott gyerekek oklevelet és könyvjutalmat vehettek át – tudósítottunk akkor.

Ebben az évben Sárszent­ágotán a világnap apropóján bokrokat és fákat ültettek. A községben élő civil szervezetek és a szülői munkaközösség tagjai ezzel igyekeztek szebbé varázsolni a falut, a közterületeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában