Koronavírus Fejérben

2021.04.27. 14:00

Covidban is jelentős kockázat a dohányzás

A koronavírus okozta betegség lefolyásának súlyosságát a kutatók és a szakemberek szerint nagyban befolyásolja a dohányzás is.

Baráth Eszter

Mindenképpen rossz szokás, járvány idején különösen az, hiszen a dohányzás súlyosbíthatja a vírus tüneteit

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A koronavírus-járvány ideje alatt az idősek, a krónikus betegségben szenvedők és a túlsúllyal küzdők mellett a dohányzók is nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A légutakat borító nyálkahártyán található csillószőrös hámsejtek fontos szerepet játszanak a tüdő egészségének megőrzésében. Ezek ugyanis egyfajta fizikai védővonalat képeznek a levegőben lévő kórokozókkal szemben.

Folyamatosan mozognak, amivel képesek kisöpörni a szervezetből a szennyeződéseket. A hámsejtek azonban a dohányzás hatására lebénulnak, így a kórokozók ellenállás nélkül tudnak megtapadni a nyálkahártyán, majd a természetesen termelődő váladék miatt akár az alsóbb légutakba is eljuthatnak.

Nincs ez másként a Covid-­19 esetében sem. Éppen ezért egészségünk megőrzésében mindig nagyban segíthet a dohányzásról való leszokás. Dózsa Izabella tüdőgyógyász szerint a leszokást követően két-három nappal már érezhetően javul a tüdő működése.

Mindenképpen rossz szokás, járvány idején különösen az, hiszen a dohányzás súlyosbíthatja a vírus tüneteit
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Azonos eredményű kutatások

Hidvégi Edit, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a járvány kezdete óta több olyan kutatás is megjelent, amely a dohányzás és a koronavírus okozta betegség lefolyásának súlyosságát vizsgálja. Ezek közül azonban mindegyik azo­nos eredményt mutatott.

Egy összetett kutatás során például kiderült, hogy az igazoltan koronavírusos nem dohányzó személyek körének 17,6 százaléka szorult kezelésre. Ezzel szemben a dohányzó betegek mintegy 29,8 százaléka került annyira súlyos állapotba, hogy ellátást igényelt. A kutatók viszont kiemelték, a számok vélhetően nem mutatnak teljes képet. Valószínűleg a nem dohányzók esetében még magasabb lehet a nem súlyos esetek száma, amelyeket emiatt nem is regisztráltak.

Krónikus betegség, leszokás

Kettős kockázatot jelent, ha valaki krónikus légúti betegséggel küzd, mint például az asztma vagy a COPD, és emellett dohányzik is. Ez pedig sajnos nem ritka eset, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez elsősorban a súlyosabb állapotú betegeknél jelentős.

Az e-cigarettát sokan a dohányzás egészségesebb változataként ismerik, ez azonban nem igaz. Több kutatásból kiderült, ezen termékek használata olyan változásokat idéz elő a tüdőben, amelyek következtében csökken a természetes védekezőképesség. Mindennek fényében egyértelmű, hogy a légutakba kerülő kórokozók ellen a tüdő ebben az esetben sem tud megfelelően fellépni, így az e-cigarettázók körében is jelentős kockázata van a koronavírus-járványnak.

Az erős dohányosok esetében azonban a jelenlegi szorongásokkal és stresszel teli időszakban még nehezebb lehet a leszokás, mint korábban. A szakértők szerint azonban érdemes mérlegelni a kockázatot, ami jelentős lehet egy esetleges megbetegedés során.

Különösen felhívják azoknak a figyelmét, akik a káros szokás mellett krónikus betegséggel is küzdenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában