van megoldás

2021.02.27. 16:00

Mit tesz a maszk a bőrünkkel és mit tehetünk mi, a bőrünkért? Szakember válaszol!

Ami a koronavírus megjelenésekor még szokatlannak számított, ma már szerves részét képezi mindennapi életünknek. Hogy mire gondolunk ez alatt? A maszkviselésre természetesen.

feol.hu

Fotó: Illusztráció / Elekes Gergő / feol.hu

Tudjuk, hogy hol van szükség a viselésére, és automatikusan nyúlunk érte, mielőtt belépünk egy üzletbe, vagy felülnénk egy tömegközlekedési járműre. Az eldobhatók mellett egyre nagyobb teret hódítanak a különböző méretben, színben és anyagban kapható varrt, textíl verziójú maszkok, hogy mindenki megtalálja a saját stílusának megfelelő darabot. Talán ily módon könnyebben barátkozunk meg a gondolattal, hogy kötelezően kell viselnünk bizonyos helyeken, az egészségünk érdekében.

Ám ezek a „kalodában” töltött percek, órák több kellemetlenséget is hozhatnak magukkal arcbőrünk számára. Felkerestük Kovács-Rácz Denise Székesfehérváron dolgozó kozmetikust, hogy meséljen nekünk tapasztalatairól, valamint arról, hogyan segíthetünk a bőrünknek átvészelni ezt az időszakot.

Mi történik mikor maszkot viselünk? Dörzsölődik az arcbőr, irritálódik a felhám. A kifújt levegő miatt fellép egy párás környezet, ami miatt kitágulnak a pórusok. Eltömítik őket a baktériumok és már meg is jelentek a mitteszerek, pattanások. A szakember elmondta, hogy sokan fordulnak hozzá ilyen problémával; az arc alsó sávját (ahol a maszkot hordjuk) bőrpír és pattanások borítják. Felmerülő probléma még az ekcéma és a dehidratáltság.

Denise semmiképpen sem tanácsolja smink viseletét a maszk alatt

Mit tehetünk a bőrünk védelme érdekében?

Természetesen elengedhetetlen a napi szintű, alapos arctisztítás. Emellett alkohol és szulfát mentes termékeket érdemes használnunk, mert így nem szárítjuk tovább az amúgy is igénybe vett, dehidratált bőrünket. Nagyon fontosnak tartja még a szakember a tonizálást, erre nyugodt szívvel ajánlja a micellás vizet, ezt reggelente használjuk. Itt érdemes megjegyezni, hogy a szalicilsav tartalmú termékek tisztítják a pórusokat és olyan jótékony hatással vannak a bőre, mint például a teafaolaj tartalmú készítmények, amelyek vírus, baktérium és gombaölő hatással rendelkeznek. A hidratálás is elengedhetetlen része bőrünk ápolásának. Nappal vizes bázisú krémet használjunk, körülbelül fél diónyi mennyiséget oszlassunk el egyenletesen az arcunkon. Este használjunk zsírosabb krémet, borsónyi adagban.

Hidratáló krémeket használni azért is ajánlatos, mert 25 éves kor felett bőrünk elkezd öregedni. Természetesen a genetikán nem lehet változtatni, de, ha csak egy kicsit is késleltethetjük a folyamatot... miért ne élnénk a lehetőséggel?

Belső védelem

Miután külsőleg minden védvonalon helytálltunk, térjünk át arra, hogyan védhetjük meg bőrünket belülről. Természetesen folyadékkal, méghozzá sokkal! Víz és gyógytea készítményekre kell elsősorban gondolni, a cukros, édesítőszeres üdítők nem tesznek jót nekünk sem kívül, sem belül.

Higiénia

Azt reméljük már mondanunk sem kell, hogy rendszeresen mossuk, fertőtlenítsük maszkjainkat, amennyiben azok textilből vannak. Ajánlatos 60-90 fok között mosni őket, kerüljük az erős illatú mosószereket/öblítőket, mert azok is egy plusz irritációt jelentenek. Amennyiben edobható maszkokat használunk, ne felejtsük időben cserélni őket! Figyeljünk oda arra is, hogy ne tapadjon szorosan rá a maszk az arcunkra, de értelemszerűen rendesen fedjen, ne lógjon rajtunk.

Az arcunkat éjszaka is érheti szennyeződés, ezért érdemes a párnahuzatunkat legalább hetente cserélni, a megfelelő higiénia érdekében.

Többet árt, mint használ

Amennyiben nem tudjuk már tovább elviselni mitteszereinket, pattanásainkat, forduljon szakemberhez. Ha önhatalmúlag nekiállunk „szadizni” a bőrünket, többet ártunk, mint használunk, a helytelen technika alkalmazásával akár maradandó károsodást, heget is hagyhatunk magunkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában