szponzorált tartalom

2021.02.12. 12:48

Mit tegyünk, ha nem múlik a megfázás?

Télen szinte “kötelező jelleggel” megfázunk, akár többször is, hiszen a kevés napfény, a hideg nyirkos idő miatt legyengül a szervezetünk. Ezzel pedig kiszolgáltatottabb lesz a különböző vírusoknak, bakteriális fertőzéseknek és így a megfázásnak is. Bár alapvetően a megfázást vagy más néven náthát pár nap alatt magunk mögött tudhatjuk egy kis odafigyeléssel és a megfelelő kezeléssel, vannak esetek, amikor ezek a gyógyulási folyamat kitolódik. Ebben az esetben kevésbé súlyos és súlyos szövődmények veszélye is felléphet, ami már orvosi ellátást igényelhet.

sick young family in scarves holding electric thermometers and looking at camera while lying in bed

Mi is a megfázás vagy nátha?

Alapvetően a felső légutakban telepednek meg azok a vírusok, amelyek végül a jól ismert tüneteket produkálják. Általában cseppfertőzéssel terjed, vagyis köhögéssel, tüsszentéssel. A téli időszakban legyengül az emberi immunrendszer, ami a már fentebb is említett kevesebb napfény, mozgás és vitaminbevitel következménye. A nátha tehát vírusos eredetű, antibiotikumok nem hatnak rá (a bakteriális szövődményekre már igen).

A megfázás tünetei

Nincs olyan ember, aki élete során ne lett volna náthás, amelynek mindannyian ismerjük a különböző kellemetlen tüneteit. A leggyakoribbak: gyengeség, izomfájdalmak, hidegrázás, hőemelkedés vagy láz, orrdugulás, nehézlégzés, tüsszögés, torokfájás, fejfájás, égő szemek, fáradékonyság és étvágytalanság.

Amikor nem akar elmúlni…

A náthát szerencsére ma már otthon, saját magunk is tudjuk kezelni, ami átlagosan 3-7 nap alatt el is múlik. Bizonyos esetekben viszont hosszabb időre is kitolódhat a megbetegedés, amelynek több oka is lehet.

  • Kevés alvás: nátha esetén fontos, hogy naponta legalább 8 órát aludjunk hiszen a test alvás közben tud a legjobban regenerálódni. Számos kutatás bizonyította már, hogy a kevés alvás több megbetegedéshez vezethet.
  • Kevés folyadék: A napi 8 óra alváshoz elengedhetetlen a napi 2-3 liter szénsavmentes ásvány víz vagy gyógytea fogyasztása, ugyanis ennek köszönhetően tisztul és méregtelenítődik a szervezet. Könnyebben ürülnek a baktériumok és a méreganyagok.
  • Stressz: bármennyire is klisés, a feszültség, a mindennapos stressz belülről kezdi mérgezni az embert, ami fizikai tüneteket is képes produkálni. A stressz miatt nagyobb veszélynek van kitéve az immunrendszer.
  • Rossz gyógyszer: Sokan elkövetik azt a hibát, hogy rosszul diagnosztizálják magukat és rossz készítményekkel próbálják enyhíteni a tüneteket és a fájdalmat.
  • Mivel lehet tenni a megfázás ellen?

    Nagyon fontos a nyugodt, pihentető környezet, és a célzott kezelés az erre használatos készítményekkel: orrspray, köptető, forró leves és tea fogyasztása, fájdalomcsillapító és vitaminok. Ezek a legjobbak megfázás ellen.

    Milyen szövődményei lehetnek a megfázásnak?

    Ha nem kezeljük megfelelően vagy valamilyen (már meglévő) betegség miatt nem akar elmúlni és nem fordulunk orvoshoz, súlyos szövődményei is kialakulhatnak a náthának. A legtöbbször kialakult betegségek között van az arcüreggyulladás, a tüdőgyulladás, a fülgyulladás. A légzőszervi szövődmények pedig hatással lehetnek a szív egészségére is. Ezek már mind bakteriális felülfertőzések, melyekre gyógyszeres kezelés kellhet.

    Hogyan kezelhető az elhúzódó nátha?

    A megfázás kezelésére számtalan bevált praktika, módszer és gyógyászati készítmény van, amelyek természetesen egyéntől, és persze a megfázás súlyosságától függően tudnak hatásosak lenni. Ugyanakkor néhány dolog valóban megoldást tud nyújtani a kezelésében és a megelőzésében is.

  • Vitaminok: A C- és D-vitamin, illetve a vas és cink nagyobb dózisban való fogyasztása étrend-kiegészítő formájában elengedhetetlen. Legalábbis, ha hatékonyan szeretnénk felvenni a harcot a megfázás ellen. A C-vitaminról köztudott, hogy védi az immunrendszert és ellenállóbb lesz tőle a vírusokkal szemben. A D-vitamint napfény hatására termeli a szervezetünk, tehát a téli időszakban nem csoda, hogy a testünk nagyobb veszélynek van kitéve a meghűlést és a betegségeket illetően. A megfelelő ételek fogyasztásával és kapszulaként is érdemes bevinni a szervezetbe.
  • Gyógyteák: A meleg teák fertőtlenítik a torkot, enyhítik a fejfájást, javítják a rossz közérzetet. Nyákoldó hatásuk miatt gyorsabban szűnik meg a megfázás és a köhögés. A gyógyteák fogyasztását célszerű ágynyugalommal kombinálni, mert a testnek ideje lesz kiizzadni a méreganyagokat és gyorsabban gyógyulni. Teák közül a borsmenta, a hársfa, a kakukkfű, a kasvirág, orvosi zsálya és a kamillatea a legjobb gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, amelyet egy kis mézzel, gyömbérrel és citrommal szokás még hatásosabbá tenni.
  • Fertőtlenítsük a légteret és a légutakat! Használjunk párologtató, melybe sós vizet pl.Salvus vizet teszünk, és abba csepegtessünk 100%-os tisztaságú illóolajokat (citromfű, eukaliptusz, borsmenta, rozmaring, teafa).
  • Szellőztessünk sűrűn, de jól takarózzunk be. A tárgyakat fertőtlenítsük!
  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a magunk diagnosztizálás kevés. Ha nem javul a helyzet 3-7 napon belül és a megfázás tünetei nem szűntek meg, vagy még intenzívebbek lettek, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában