Életmódi

2021.02.21. 13:00

Borsó, bab, lencse: keveset eszünk belőle

Világszinten és Magyarországon is nagyon kevés hüvelyest fogyasztanak az emberek. A magyaroknak mindössze 43 százaléka sorolja a preferált zöldségek közül az első három helyre valamelyik hüvelyest.

FMH

A hüvelyesek fogyasztásának számos a jótékony hatása

Fotó: Shutterstock

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének 2019-es adatai szerint világszerte átlagosan naponta 21 gramm hüvelyest fogyaszt a lakosság fejenként, ami a napi fehérjebevitel 6, az energiabevitel 3 százalékát teszi ki. Az arány azonban három évtizede stagnál.

A hüvelyesek fogyasztásának számos a jótékony hatása
Fotó: Shutterstock

Egy nem régen végzett hazai kutatásban a megkérdezettek 37 százaléka válaszolta, hogy naponta eszik friss zöldséget. A magyarok kedvenc zöldsége a paradicsom, a burgonya, illetve a paprika, a hüvelyeseket viszont kevésbé preferáljuk. A gazdasági, történelmi és társadalmi-kulturális okok mellett a hüvelyesek alacsony fogyasztásában az is közrejátszik, hogy az emberek többsége a friss zöldségeket részesíti előnyben. Pedig, ha fagyasztott és konzerv formában is használnánk őket, nem csak szezonban, de télen-nyáron élvezhetnénk a hüvelyesek egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában