Az Erdőjáró Baráti Társaság tippjei

2021.01.09. 11:30

Túrázás télen? – Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni, és különleges élmények várnak

A túrázást sokan az őszi és tavaszi időszakhoz kapcsolják leginkább, hiszen ilyenkor igazán kellemes időben tölthetünk el akár több órát is a szabadban. A havas és deres tájak azonban lélegzetelállító látványt nyújtanak. Ehhez viszont útra kell kelni, hiszen manapság nem sok hóval találkozhatunk a városban. Ha pedig téli túrázásról van szó, akkor az Erdőjáró Baráti Társaság tanácsait mindenképp érdemes megfogadni annak érdekében, hogy biztonságban legyünk, és valóban egy élménnyel gazdagodhassunk a nap végére.

Bagotai Zsanett

Fotó: Pixabay

– Túrázás szempontjából a tél egy érdekes évszak. A fagyott világ számos csodálatos szépséget tárhat elénk, és habár manapság ritkán látunk településeken havat, 500-600 méter felett jellemzően fehér a táj. Azonban ha csak egy rövid sétára is megyünk, egy eső, egy erős havazás rémálommá teheti a kellemesnek tervezett kirándulásunk.

– Fontos, hogy tájékozódjunk az időjárásról, mielőtt útnak indulunk, és annak megfelelően öltözzünk vagy döntsünk az otthonmaradásról. A kirándulások során legjobb a réteges öltözködés. Ez a tanács télen még inkább megszívlelendő, hiszen mozgás közben az ember kimelegszik, nincs szüksége sok ruhára, azonban mikor megállunk nézelődni, uzsonnázni, a szervezet már kisebb arányban termel hőt, tehát szükségünk lesz a plusz rétegekre. Gondoljunk arra is, hogy a kimerült, fáradt ember sokkal jobban fázik. Ez saját, rossz tapasztalat – mondja Kanizsay Botond, az Erdőjáró Baráti Társaság oszlopos tagja.

– A megfelelő ruházathoz hozzá tartozik a sapka, sál, hiszen a nyak és a fej adja le a legtöbb hőt, valamint a nyak többek között a hidegre is nagyon érzékeny. A másik kritikus pont a kesztyű. A kézfejbe jóval kevesebb vér jut és itt a vázizmok hőtermelésének sincs akkora hatása, így könnyen átfagyhat. A kesztyű mellett sokan használnak túrabotot is, amely bevonja a felsőtestet, karokat a mozgásba, valamint segít a jeges, sáros talajon haladni.

Megfelelő ruházat és felszerelés – ezek nélkül semmikép ne induljunk el
Fotó: EBT

Téli túra alkalmával a felszerelést is gondosan meg kell válogatnunk

– Egyik legfontosabb a meleg folyadék termoszban, legjobb esetben tea, hiszen az nem fagy meg és könnyen átmelegíti a testet. A simán palackos víz ha nem is fagy meg, de nagyon lehűl, kellemetlen belőle inni és hűti a szervezetet. Az alkohol egy érdekes kérdés, hiszen fogyasztásakor meleget érzünk, azonban az értágító hatása miatt hidegben egyáltalán nem hasznos. Téli felszerelésünk része egy sóoldatos zsebmelegítő párna, mely tökéletes hőforrás. Emellett nagyon fontos egy lámpa is, hiszen télen korán sötétedik, és az éjszaka különösen hideg. Az akkumulátorral, elemmel működő dolgainkat érdemes testhez közel rakni, mert a hideg nagyon gyorsan leszívja őket.

Fontos, hogyha tehetjük, ne egyedül induljunk el

– A hidegben könnyebben esik a vércukorszint, könnyen elfelejtkezünk a megfelelő folyadékbevitelről és étkezésekről. Sokkal nagyobb valószínűséggel tör ránk a rosszullét és ha nem vagyunk képesek meleg helyre jutni, az végzetes lehet.

Ezért a látványért bizony megéri!
Fotó: EBT

– Viszont semmiképp sem szeretnék bárkit is lebeszélni a téli túrákról. Bátran ajánlom a magasabb csúcsokat, például a bakonyi Kőris-hegyet, ahol a decemberi látogatásunk során összefüggő hóval találkoztunk. A deres Velencei-hegység gyönyörűszép és tökéletesen alkalmas kisebb-nagyobb sétákhoz. A fehérváriak számára nagyon jó lehetőség a Sóstó, ahol könnyen megfigyelhetőek a tavon telelő madarak. Gánt-Bányatelepről indulva különleges utakat fedezhetünk fel a hajdani bauxitbányában, ahol vörös talaj fogad, bármerre is lépünk – zárja sorait Botond, és bátorít mindenkit a téli túrázásra, természetesen a fenti tanácsok betartásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában