Koronavírus Fejérben

2021.01.05. 11:30

Covid-oltás – a doki naplót vezet

Koronás mesék címmel indított tájékoztató blogoldalt a közösségi oldalon egy, a fehérvári kórházban is dolgozó immunológus orvos. A szakember arról mesél közérthető formában, mi történik a szervezetében a koronavírus-oltás beadása után. Ugyanis január elsején ő is megkapta.

S. Töttő Rita

A vakcina önmagára gyakorolt hatásait jegyzi közösségi oldalán Lőrincz M. Ákos

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hangsúlyozottan magánemberként " target="_blank" rel="noopener noreferrer">vezeti azt a naplót Lőrincz M. Ákos a közösségi oldalon, amely a koronavírus-­vakcina szervezetre gyakorolt hatásáról „mesél” közérthető formában az érdeklődőknek.

A szakember magáról így ír: a Semmelweis Egyetemen szerzett PhD fokozatot immunológia témában, ahol félállásban adjunktusként dolgozik az Élettani Intézetben, továbbá a fehérvári Szent György Kórház kardiológia osztályának belgyógyásza. Jelenleg a Covid-járvány idején az intenzív osztályon segíti a koronavírus-­fertőzöttek ellátását. Kutatási területe az immunrendszer és a kórokozók interakciója és az „extracelluláris vezikulák”. A koronavírus működéséről már a járvány kirobbanásakor, 2020 tavaszán elkezdett írni a Koronás mesék címet viselő oldalán. Most pedig arról vezet naplót, mi történik a szervezetében, miután megkapta a vakcinát.

2021. január elsején született az első bejegyzés arról, hogy a székesfehérvári belgyógyász megkapta a koronavírus elleni oltást, „melynek örömére” naplót fog vezetni az elkövetkezendő 30 napban. Elmeséli, mi történik vele „nagyban és molekuláris szinten egyaránt”. Izgalmas utazásnak ígérkezik ez a történet a biológiát kedvelők számára épp úgy, mint azoknak, akik arra készülnek, hogy maguk is beadassák a koronavírus elleni vakcinát. A harmadik napon, mindamellett, hogy nem számolhatott be mellékhatásokról, eljött a pillanat, hogy ő maga is beadjon másnak oltást. Ennek a folyamatáról is beszámolt: a személyazonosság és a kor ellenőrzését követően ugyanis figyelembe kell venni, nincs-e kizáró ok, betegség, állapot. Majd a páciens – kollégája – tájékoztatását követően ellenőrizte az oltóanyagot, s a beadást követő 20 perces megfigyelést követően oltási igazolást állított ki számára.

A vakcina önmagára gyakorolt hatásait jegyzi közösségi oldalán Lőrincz M. Ákos
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mindeközben a saját szervezetében – az újévi oltásnak köszönhetően – megjelentek az úgynevezett tüskefehérjék, melyeket az immunsejtjei ezekben a napokban kezdenek felismerni. Az „immunharc” során bonyolult folyamatok zajlanak, de a lényeg, hogy megindult az immunválasz-­gépezet. Hogyan jutott a szakember eszébe, hogy naplót vezessen? Erről mesélt a Fejér Megyei Hírlapnak:

– A kulcspillanat az volt, amikor megjelent egy KSH-­felmérés, ami azt mutatta, hogy a megkérdezettek 36 százaléka gondolkozik csupán az oltásban. Ami ijesztően alacsony szám. Ha ugyanis csak 30 százalékos lesz az átoltottság Magyarországon, akkor nem lesz vége a járványnak. Tapasztalom a bizonytalanságot, ezért gondoltam, hogy lenne igény egy részletesebb tájékoztatásra – fogalmazott a belgyógyász, aki 30 napos naplót ígér. Miért ennyit? – Ennyi az az időszak, amíg kialakul a gyártó által ígért immunitás. Ehhez az kell, hogy a páciens megkapja az első oltást, majd 21 nappal később a másodikat, majd ezután, a hetedik napon alakul ki a 95 százalékos védettség.

Lőrincz M. Ákos azt mondja, az immunitás kialakulása után is el lehet kapni a betegséget, de sokkal kisebb az esély arra, hogy életveszélyes tüneteket produkál. – Figyeltek meg oltás mellett is koronavírus-fertőzést, de nem súlyos mértékben. Alapesetben oltás nélkül 10 százalékos a kórházi felvételek aránya, 2 százalékos a halálozás, ami ijesztő szám. Oltás hatására ez radikálisan csökkenni fog. Persze rögtön nem lehet elhagyni a maszkot, kell, hogy az oltásnak köszönhetően a vírusfertőzések száma csökkenjen, ne legyen általánosan jelen. Akkor jön el a pillanat, hogy a maszkoktól megszabaduljunk. Hogy ez mikor lesz, nehéz megjósolni, de oltás nélkül sosem fog megtörténni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában