Mámor után tisztítás

2021.01.05. 15:00

A januárt akár méregtelenítéssel is lehet kezdeni

Ha sok volt az alkohol az év végi ünnepek alatt, akkor érdemes tisztítókúrát beiktatni.

Bokros Judit

Alkohol helyett válasszuk inkább a teát, főleg a zöldet, ami ugyancsak segíthet a máj megóvásában

Fotó: Shutterstock

A karácsonyi és még inkább a szilveszteri ünnepkör idején hajlamosak lehetünk az átlagnál jobban lelazulni. Ilyenkor viszonylag sok a rokoni, baráti találkozás (bár 2020-ban ez nem feltétlenül volt így a koronavírus-járvány miatt), sűrűbbek a koccintások, s ezek általában nem gyümölcslével szoktak történni.

Van, aki a karácsonyt is úgy élvezi igazán, ha napközben is megiszik egy-két pohár bort, pezsgőt, azt meg nem kell részletezni, hogy szilveszterkor hogyan is próbáljuk általában feledni az elmúlt év nyűgjeit, és miként örülünk az újnak. Pezsgő, bor, sör, rövid és a többi, esetleg ilyen sorrendben egymás után.

A méregtelenítésért felelős és az átlagnál jobban megterhelt máj helyzetét érdemes kicsit megkönnyíteni ezekben a hetekben. Lehet tartósabb tisztítókúrát is végezni például kifejezetten erre a célra összeállított teával, kapszulával – ezekből többféle kapható az üzletekben, gyógyszertárakban, de azért a választás előtt nem árt hozzáértő tanácsát kérni. Hasznosak májregenerálás tekintetében a máriatövis-tartalmú készítmények, illetve maga a máriatövis-olaj. A növényben található szilimarin nagyon hatékony antioxidáns.

A fokhagyma is igen előnyös növény a májvédelmet tekintve, mert a benne lévő enzimek segítik az emésztést, serkentik a méregtelenítést. A zöld tea fogyasztása is javasolt, hiszen ennek szintén magas az antioxidánstartalma, ezért jelentős a méregtelenítő és a sejtvédő hatása. A grépfrút vitamin- és ásványianyag-tartalmával járulhat hoz­zá a máj erősítéséhez.

Alkohol helyett válasszuk inkább a teát, főleg a zöldet, ami ugyancsak segíthet a máj megóvásában
Fotó: Shutterstock

A citrom szintén jótékony hatású, serkenti a májenzimek termelődését. Az alma fogyasztásával is csak nyerhetünk, mert a finom gyümölcs ugyancsak támogatja a máj munkáját. Bevethető még például a cékla is, akár léként, akár sütőben sütve vagy sa­látaként.

A méregtelenítés során lényeges, hogy mindenképpen sok folyadékot (nem alkoholt, azt inkább kerüljük) igyunk, sokat mozogjunk, ne együnk túl későn, illetve túl zsíros vagy cukros ételeket.

A témáról számos hiteles honlapon, valamint könyvben olvashat bővebben az, aki úgy érzi, szeretné egy kissé támogatni szokottnál jobban megdolgoztatott máját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában