szponzorált tartalom

2020.12.03. 08:55

Meghatározó szempontok hűtőszekrény vásárlásakor!

Fotó: pexels.com

Az ünnepi hajrában a kedvezmények és az árleszállítások időszakában tudunk jó ár-érték arányban hűtőszekrényt vásárolni. Azonban nem mindegy, hogy milyen típusú (kombinált, „side-by-side”, fagyasztó, vagy borhűtő) termékben gondolkodunk, a kínálat pedig igen széles. Cikkünkben igyekszünk segíteni, hogy milyen kritériumok szerint érdemes gondolkodni, hogy ne csak az ár legyen a döntő a hűtőszekrény megrendelésekor.

 

Kell-e nekünk nagy hűtőszekrény?

Első körben ez nézőpont kérdése, másrészt pedig végig kell gondolni, hogy valóban (pl., helyhiány) szükséges nagy hűtőt beszerezni. Természetesen fontos, hogy olyan terméket nézzünk, amelyben bőven van hely az összes romlandó étel számára. Egy kisebb garzonlakásba nem érdemes nagy berendezést venni, egyrészt nehezen fér el, másrészt pedig nem tudjuk kihasználni a teljesítményét.

A legtöbb hűtőszekrény-fagyasztó kapacitása valahol 200L és 600L között van. A nagy háztartásoknak, vagy a kisebbeknek, amelyek sok ételt készítenek otthon, valószínűleg szükségük lesz ennek a kapacitási tartománynak a felső szintjére, leginkább kétajtós „amerikai stílusú” hűtőszekrény-fagyasztó vagy magas, egyajtós alternatíva formájában.

A kisebb háztartások, vagy azok, akik ételt rendelnek, valószínűleg egy alacsonyabb kapacitást találnak megfelelőnek.

Igaz, hogy jó ötlet a szükségesnél kissé nagyobb hűtőszekrény-fagyasztót vásárolni, érdemes megjegyezni, hogy a kisebb készülék kiválasztásának vannak bizonyos előnyei. Ez a hűtőszekrény-fagyasztó nagyobb tárhellyel rendelkezhet. A rekeszek, a fix polcok, és a megfordítható ajtó hatékonyabb tárolást tesz lehetővé. Nem beszélve arról, hogy az energiafogyasztása is előnyös.

 

Melyik típust válasszuk?

Ha már tudjuk milyen helyigénnyel gazdálkodhatunk és milyen gyakran használjuk a hűtőt, akkor választhatunk közepes hűtőszekrényt fagyasztóval: alul és felülfagyasztósat. Az alulfagyasztós termékek esetében több ételt tudunk tárolni, míg a felülfagyasztós hűtőknél épp csak egy zöldség vagy kisebb húskészítmény helyezhető el. Nagyobb készülékeknél a fagyasztó is több részre van kialakítva, így a helyhiány probléma nem áll fenn.

Ha mégis úgy gondoljuk, hogy fontos a méret, akkor az úgynevezett „side-by-side” – az ajtók egymás mellett helyezkednek el – hűtőszekrény lehet a tökéletes választás. Családi házakba vagy nagyobb területű társasházakba ilyen készülékeket ajánlanak a szakértők. Itt külön található a hűtő és a fagyasztórész és több tárólóhellyel is rendelkeznek. Hátrány lehet az igen magas ár, ugyanakkor a legmodernebbeknél már van vízadagoló, érintőképernyő, elektronikus vezérlés, LED lámpa, „okos” mód, ECO-mód, szuperfagyasztó / szuperhűtési funkció, nyitott ajtó riasztás és gyerekzár.

A borhűtőket a palackozott borok tárolására alakították ki, ha a családban sokat fogyasztunk effajta nedűt, akkor ajánlatos ilyen terméket venni.

 

Energiafogyasztás

Egy másik fontos hűtőszekrény-fagyasztó specifikáció az energiateljesítmény, amely az A +++ -tól D-ig (a termékeken általában a zöldtől a piros színig jelzik) terjedő skála, és mutatja a készülék energiahatékonyságát (pl.: A+ 25%-kal kevesebb energiafogyasztás, A++ pedig 40%-kal kevesebb energiafogyasztás). Egy nagyon energiatakarékos modell kiválasztása akár több energiát is megtakaríthat a készülék élettartama alatt. Az energiaértékeket a készülék teljesítményéhez viszonyítva számolják, ezért vegyük figyelembe, hogy egy kisebb hűtőszekrény-fagyasztó üzemeltetése jóval gazdaságosabb, mint egy nagyobb vagy magas energiateljesítményű.

Az energiatakarékosság legfontosabb feltétele, hogy olyan méretű készüléket nézzünk ki, amelyre szükségünk van.

 

Ne legyen „zajos” a készülék!

Magától értetődően egy hűtőszekrény annál jobb, minél csendesebb működésre képes, a készülékek túlnyomó része 38-40 decibel zajszint mellett működnek, van olyan modell, amely még ennél is halkabban dolgozik, 34-35 dB.

 

Egyszerű színvilág

A legtöbb hűtőszekrény fehér vagy ezüst színű, amelyeket a modern konyhára terveztek. Viszont a Samsung, Heinner vagy a Star-Light márkák fekete színben kerülnek eladásra, a borhűtők pedig szinte csak feketében kaphatók. Ha hosszabb távra gondolkodunk, akkor döntő lehet a készülék színvilága is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában