A sok munka meghozta gyűmölcsét

2020.11.08. 07:10

Különleges naptárral rukkol elő a csókakői Barkócaberkenye Néptánccsoport

Ahogy azt egy korábbi interjúban Karger Virág fiatal fotós és nem mellesleg a Barkócaberkenye Néptánccsoport oszlopos tagja említette, az év végére különleges meglepetéssel rukkol elő az egyesület. A titokról most lehullt a lepel, és kiderült egy különleges és egyedi 2021-es folknaptárat készítettek, a rengeteg befektetett munka pedig meghozta a gyümölcsét, hiszen napokon belül lapozható lesz a gyönyörű képekkel teli naptár.

Bagotai Zsanett

Fotó: KargEr Virag

- 2019 őszén érkezett a gondolat: készítsünk egy naptárat a tánccsoporttal. Összegyűjtöttük az év során, a fellépések alkalmával készített, jobban sikerült képeket, de rájöttünk, hogy nem lesz annyira mutatós a naptár, mint amennyire szeretnénk. Ekkor elhatároztuk, hogy kihagyjuk a 2020-as naptárat, és ezt az évet arra fordítjuk, hogy képeket készítsünk 2021-re, ezzel is megünnepelvén egyesületünk fennállásának 10. évfordulóját – kezd bele a naptár történetébe Karger Virág.

Mivel 2020 novemberére tervezték elkészíteni a naptárat, ezért előre kellett gondolkodniuk. A naptár legkorábbi képe a decemberi volt, melyet még 2019 karácsonyán kattintottak el.

- Szerettük volna, ha nemcsak a naptár fotóin szereplő táncosok családtagjai vásárolják meg a naptárat, hanem azok is, akik érdeklődnek a népi kultúra, a hagyományőrzés, vagy a magyar néptánc iránt. A táncosokat emiatt úgy kellett a képen beállítani, hogy ne az arcuk, a személyük legyen hangsúlyos, hanem a környezetük, a ruhájuk, a térben való elhelyezkedésük, vagy akár a kép cselekménye domináljon. A képeken sokszor találkozik a múlt és a jelen. Egyik fotó sem tökéletesen autentikus, de nem is szerettünk volna ennek részleteiben elmélyülni. Kicsit hagyományőrző, kicsit modern, egy 21. századi egyveleg.

Fontosnak tartották, hogy minden kép a településükön, Csókakőn készüljön el

- Ez egy kép kivételével sikerült is, a márciusi fotót ugyanis a szomszédos Csákberényben csináltuk. A képeken a felnőtt csoport táncosai szerepelnek, illetve két kisebb testvér a Hajtás és a Rügyecske csoportból.

- A pandémiás helyzet okozta szabályoknak megfelelve a képek nagy része a nyári, és a kora őszi hónapokban készült. Igyekeztünk minden hónaphoz olyan képet készíteni, amely arra jellemző, akár az időjárásnak, akár egy régi szokásnak, hagyománynak megfelelően. Az ötletek nagy része tőlem származik, de kaptam inspiráló javaslatokat, amelyekből építkezni tudtunk.

Appel Maja Virág, aki ugyan csak a 14. életévében jár, de már a felnőtt csoportot erősíti magabiztos tánctudásával, az áprilisi képkockán szerepel, amelyen a húsvéti locsolás hagyománya elevenedik meg.

- Az előkészületek hasonlóak voltak, mint ha fellépésre készülődtem volna: vasalás, hajfonás, öltözködés, a lehető legtökéletesebben. Mire odaértem a megbeszélt helyszínre Virág már beélesítette a gépet, hamarosan a fiúk is megérkeztek és kezdetét vette a locsolkodás. Két sorozat készült. A hidegre való tekintettel a fiúk forró vizet hoztak, ezért még hűteni is kellett. Csurom víz lettem, de szerintem megérte, nagyon jó lett a kép.

A fotózások mindig vidám hangulatban zajlottak. Előfordult, hogy egy fotózás alkalmával készült 200 kép is, amiből aztán egy lett kiválasztva

-Szinte minden kép esetén próbafotózást, vagy helyszínbejárást végeztünk, szem előtt tartva napszakot, időpontot, időjárást, de még a képen szereplők lehetőségeit is, a hibalehetőség minimalizálása érdekében. Szerencsére egy képet sem kellett újrafotózni. Mindegyik első alkalomra sikerült a gondos tervezésnek és az előkészületeknek köszönhetően.

Nagyon izgatott voltam mindaddig, míg Virág nem szólt a fotózásról, reméltem, hogy én is bekerülhetek a naptárba – meséli a 13 éves Magda Milán, aki már 8 éve táncol a csoportban, ezért a felnőttek között is gond nélkül megállja helyét a próbákon, és a fellépéseken. Ő a novemberi naptárfotón szerepel, amelyhez egy kedves régi táncoshoz látogattak el, hogy lencsevégre kapják libáit, ezzel Márton-napi hangulatot teremtve.

- Korai időpontban kellett elkészülnöm, reggel 8 órakor találkoztunk a fotózás helyszínén, nem éppen a legjobb időjárási körülmények között. Minden adott volt a jó hangulathoz, leszámítva azt a tényt, hogy mindegyikünk félt a libáktól. Végül a fiús vagányságunk átlendített ezen az érzésen, és amikor először megláttam az elkészült fotókat, óriási büszkeség töltött el.

A májusi naptárfotó egyébként már szerepelt oldalunkon, amikor Virággal beszélgettünk a fotózás és a néptánc szeretetéről, akinek személyes kedvenc képei között szerepel a májfaállításról készült kép, valamint a novemberi, de a júliust is imádja tájkép jelleg miatt, és ezen a fotón jelenik meg becsempészve a fotós is, tehát ő maga.

Készülnek a 2022-es naptárra is, rengeteg ötlet van még a tarsolyukba, amivel szeretnének örömet és meglepetést okozni a népi hagyományok kedvelőinek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában