sok formában elkészíthető

2020.10.17. 15:00

Október, november a sütőtök szezonja

Hagyományosan népszerű az október-novemberi időszakban a sütőtökfogyasztás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „tökkörképe” szerint évről évre egyre több sütőtök fogy. Az árusok nagy többségben hazai árut kínálnak, amely zömmel a Tiszántúlon terem.

FMH

Rendkívül sokféle módon elkészíthető a sütőtök

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Magyarországon 1800 hektáron termesztenek sütőtököt. Az egyik híres elterjedt hazai fajta a nagydobosi, jellemző még a kiszombori, az óvári hengeres és az orange vagy más néven sonkatök.

Hazánkban a fogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a magas karotin-, C-vitamin-, kalcium-, foszfor-, valamint a szénhidráttartalma adja.

Rendkívül sokféle módon elkészíthető a sütőtök
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ha szeletben vesszük, figyeljünk, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen, ha egészben, akkor arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig. Rendkívül sok formában elkészíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában