2020.10.17. 15:00
Október, november a sütőtök szezonja
Hagyományosan népszerű az október-novemberi időszakban a sütőtökfogyasztás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „tökkörképe” szerint évről évre egyre több sütőtök fogy. Az árusok nagy többségben hazai árut kínálnak, amely zömmel a Tiszántúlon terem.
Rendkívül sokféle módon elkészíthető a sütőtök
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap
Magyarországon 1800 hektáron termesztenek sütőtököt. Az egyik híres elterjedt hazai fajta a nagydobosi, jellemző még a kiszombori, az óvári hengeres és az orange vagy más néven sonkatök.
Hazánkban a fogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a magas karotin-, C-vitamin-, kalcium-, foszfor-, valamint a szénhidráttartalma adja.
Ha szeletben vesszük, figyeljünk, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen, ha egészben, akkor arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig. Rendkívül sok formában elkészíthető.