szponzorált tartalom

2020.08.27. 14:47

Minden, amit az olajszűrőről tudni érdemes

Biztosan Önt is foglalkoztatja, hogy milyen veszélyeket rejt egy piszkos olajszűrő. Vagy az, hogy egyáltalán hogyan is működik ez a csodaelem. Vajon miképp befolyásolja hosszú távon a motor élettartamát a rendszeres olajszűrő csere?

Amennyiben szeretné megismerni, mi az olajszűrő és hogyan működik, akkor most a Fékmester segítségével most bőséges tapasztalatot szerezhet az olaj filtereket illetően.

Mi az elsődleges feladata az olajszűrőnek?

Az autó olajszűrője két fontos dolgot végez: szűri a hulladékot és ott tartja az olajat a megfelelő helyen, a megfelelő időben. A gépjármű motorja nem tud maximális teljesítményt nyújtani tiszta motorolaj nélkül, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy az olajszűrő elvégezze a munkáját.

Mint tudjuk, a motorolaj a motor életmentője, az olajszűrő pedig úgy funkcionál, mint az emberi testben a vesék!

Az autó olajszűrője eltávolítja a hulladékot és a szennyeződéseket. Rögzíti a motorolajban lévő káros törmelékeket, hogy az autó motorja egyenletesen és kiegyensúlyozottan működjön.

Ezen elengedhetetlen kiegészítő nélkül káros részecskék juthatnak be a motorolajba, amik megrongálhatják a motort. A szemét kiszűrése azt jelenti, hogy a motorolaj hosszabb ideig tisztább marad, ez pedig jobb, általános motor teljesítményt biztosít.

Olaj a megfelelő helyen és időben?

Az olajszűrője nem csak a hulladékot szűri, elvégzi az olaj tisztítását és gondoskodik az optimális olajellátásról a megfelelő helyen, a megfelelő időben. Fussunk át rajta, milyen elemek szükségesek ebben a folyamatban:

Csavarozó lemez: az olaj belép az olajszűrőbe, és kijön onnan, majd áthalad a kisebb lyukakon, a szűrő anyagán, majd a középső lyukon keresztül áramlik a motorjába.

Szűrőanyag: a szűrő szintetikus szálakból készült hálóból áll, amely szitaként működik, hogy a motorolajban lévő szennyeződést rögzítse. Az anyag hajtogatva van, ezáltal nagyobb felületű.

Leeresztésgátló szelep: amikor a jármű nem jár, ez a szelep bezáródik, hogy megakadályozzák, hogy az olaj visszakerüljön az olajszűrőbe a motorból.

Túlnyomásos szelep: ha kívül hideg van, a motorolaj megvastagodhat és megakadhat a szűrőn átjutás közben. A nyomáscsökkentő szelep kis mennyiségű szűrhetetlen motorolajat ürít amíg a motor fel nem melegszik.

Végtárcsák: az olajszűrő mindkét oldalán, két fémből készült tárcsa megakadályozza, hogy a szűrhetetlen olaj bekerüljön a motorjába.

Természetesen nem kell emlékeznie ezekre a részletekre, de most, hogy megismerte miként működnek együtt ezek az alkatrészek, könnyebben megértheti, hogy milyen fontos is valójában az olajszűrő cseréje.

Milyen sűrűn cseréljünk?

Amire Ön túllépi az 5000 kilométert, az olaj már körülbelül 12 000-szer áthaladt az olajszűrőjén.

Mint más autóalkatrészek, a szűrő piszkosodik, és kevésbé hatékonyan működik a rendszeres kopás következtében. Sok gyártó azt javasolja, hogy minden olajcsere esetén cseréljék ki az olajszűrőt, de a specifikus ajánlásokért olvassa el a gépjárműje kézikönyvét.

Honnan tudjuk, hogy elérkezett az olajszűrő cseréjének ideje?

Meghatározott időnként mindenképpen ajánlott elvégezni a cserét, azonban figyelje gépjárműve viselkedését és ismerje fel az intő jeleket, melyek a szűrő nem megfelelő működésére utalnak. Az olaj és az olajszűrő cseréjének tünetei a következők lehetnek:

1. Gyorsulási problémák

2. Fém zajok a motorháztető alatt

3. Alacsony olajnyomás

4. A kipufogógáz színének változásai

Vezessen számot gépjárműve egészségéről, és ne spóroljon a filléres alkatrészeken! Ugyanis ezek rendszeres cseréje, hosszú távon gazdaságos, biztonságos vezetést, és komfortos utazást tesznek lehetővé. Amennyiben tanácsra van szüksége, kérje a szakemberek véleményét az olajszűrő választást illetően!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában