megy a gőzös, megy a gőzös

2020.07.01. 15:00

Retró vonatokkal utazhatunk a hétvégén a Balaton északi partjára

Retró hétvégével várja a vasútbarátokat és az érdeklődőket a MÁV az észak-balatoni vasútvonalon.

feol.hu

Fotó: MÁV-START

Az elmúlt évek nagy sikerű rendezvénye újból visszatér a Balaton északi partjára! A ’60-as, ’70-es éveket több, a korszakhoz illő színű mozdony és kocsi is megidézi, amelyekkel ezen a vonalon csak ilyenkor találkozhatunk!

Az idei év újdonságaként gőzmozdony is forgalomba áll, a korábból ismert sötétkék gyorsvonati szerelvény mellett pedig egy zöld színű személyvonat is bemutatkozik. Az újjászervezett Utasellátónak köszönhetően a régi és a modern idők fedélzeti vendéglátásával is találkozhatnak az utasok az egyes vonatokon közlekedő étkezőkocsikban.

Ráadásul nem egy, hanem két rendezvénnyel várják idén az érdeklődőket, július illetve augusztus első hétvégéin! A Székesfehérvár és Balatonfüred közötti fejlesztések – különösen a villamosítás – a következő években jelentősen át fogja alakítani a vonal arculatát, így számos helyen akár megismételhetetlen utazási és fényképezési lehetőségek várnak majd a résztvevőkre!

A MÁV legismertebb, három és fél évtizeden át gyártott gőzmozdonya, a 424-es idén először a retró hétvégén mutatkozik be.

 

A Bivaly vagy Nurmi becenéven ismert gőzmozdony július 4-én és augusztus 1-jén, szombaton a Kőbánya-Kispestről 7:47-kor induló, sötétkék, vékony csíkos kocsikból álló (1972-es számú) Tekergő gyorsvonatot továbbítja Székesfehérvár és Tapolca között. Július 5-én és augusztus 2-án, vasárnap a Tapolcáról 8:45-kor induló (19747-es számú) fekete (olajzöld) kocsikból álló személyvonat mozdonyaként közlekedik, visszafelé pedig a Balatonfüredről 17:40-kor induló (19748-as számú) személyvonat élén lesz látható.

A gőzmozdony vontatta szerelvények mellett számos kultikus magyar mozdonytípus is megjelenik a vonatok élén, mint a gyári fényezésre visszafestett Csörgő, mely a 70-es éveket idéző festésével és korhű, zöld szerelvényével igazi klasszikus balatoni vonatos élményt nyújt. A mozdony néhány Tekergő gyorsvonatot és személyvonatokat továbbít majd.

A Nohab mozdonyok húsz éve búcsúztak el a közforgalomtól. A retró hétvége alkalmából két ilyen mozdony is közlekedik a Kék Hullám sebesvonatokban. Ritkaságuk és különleges származásuk miatt mindvégig nagy megbecsülésnek örvendtek és ma is népszerűek.

Fotó: MÁV-START

A Szergej becenéven ismertté vált dízelmozdonyok a tehervonatok élén ma is nélkülözhetetlenek, korábban, a nyári szezonban rendszeresen láthatók voltak személyvonatok élén is. Ebből a mozdonyból három az eredeti színét kapta vissza az elmúlt évek során, ezek közül kettő is közlekedni fog a retró hétvégeken. Szombat reggel a Székesfehérvárról induló vonatot egy M41-es mozdonnyal közösen továbbítja, míg vasárnap kora délután a Tapolcáról induló vonatban a ’60-as éveket idéző gyorsvonati kocsikkal közlekedik.

Fotó: MÁV-START

A Púpos becenévre hallgató M40-es mozdonyok a tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is megjelennek a Balaton északi partján. Két nosztalgiafestésű mozdony párban fog közlekedni, a Tekergő gyorsvonatokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában