Felbőgették a járgányokat

2020.06.22. 11:30

Veterán motorosok találkozóját rendezték meg Polgárdiban

Vasárnap hosszúra húzott délelőttjén veterán motorok és motorosaik találkoztak egymással Polgárdiban a Fekete Sas Motoros Nemzetség rendezvényén.

Majer Tamás

20200621 Polgárdi, motorostalálkozó, Pannónia, börze. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Neumann László egy 1970-es gyártású P20-as tulajdonosa:

– Ez a Pannónia P20-as első szériája, úgy mondják, hogy ez a dobozolt vázas – mondta el lapunknak a régi vágású, Polgárdiba Tata mellől, Szomódról érkező motoros.

– Az ott egy német exportra készített P20-as, egy különlegesség, nem sokat csináltak belőle – mutatta be saját büszkeségét már Papp Károly, aki pedig a „Dunán onnanról”, Dunavecséről rándult át Fejérbe, autón, platón hozta magával 1973-as gyártmányú Pannóniáját. Papp Károly elmondta még, a pannóniás társaság egyfelől a világhálós közösségi oldalakról ismeri egymást, és hasonló börzéken, találkozókon – például Velencén – is rendszeresen összefutnak, kicsi adás-vétel, „piacozás”, sok beszélgetés, tapasztalatcsere jelenti a programjuk javát: míg otthon, a műhelyben a gépeket, úgy ilyenkor a barátságokat ápolják.

Nos, Polgárdi szélén, a Kőszárhegy felől a városba észak-északkeletről befutó 7-es főútnál, a nagy körforgalom mellett, hol egy benzinkút uralja a tájat, találkoztak egymással motorok és motorosok, bőrdzsekis vagányok és bőrnadrágos lányok, kantáros nadrágos szakik és szuperspeciális alkatrészekre vadászó hobbi-mesteremberek.

Papp Károly (szemben) Dunavecséről érkezett, egy német exportra készített, ritka P20-as motorkerékpárt bocsátott közszemlére
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Fekete Sas Motoros Nemzetség jellemzően évi három alkalommal szervez itt veterán és motoros börzét. Idén az elsőt elvitte a járvány, a vasárnapi után őszre tervezik a következőt. Ezúttal egy márkatalálkozóval fejelték meg a murit, pannóniásokat hívtak egybe: az alrendezvény címe ez volt: I. P20–P21 márkabemutató. Az első Pannónia motorkerékpárt 1953-ban mutatták be, a sorozatgyártás 1954-ben indult el a Csepeli Motorkerékpárgyárban, s 1975-ig tartott.

Polácska Marcsi és Horváth Péter szervezőkkel beszélgettünk. Marcsitól tudjuk, hogy a Pannónia márkabemutatót is szeretnék továbbvinni: legyen belőle hagyomány! Péter fűzte hozzá, hogy Fekete Sándor volt az ötletgazdája annak, hogy egybetrombitálják a Pannónia P20, P21-es típusainak tulajdonosait, szerelmeseit.

A motoros börzén – Horváth Péter becslése szerint – vasárnap 6 és 13 óra között két, két és fél ezer ember fordult meg, ezt a számot szeretnék a jövőben még jobban felturbózni, a cél, hogy az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű börzéje legyen az övék. Nemcsak Fejérből, nem is csak a Dunántúlról robogtak ide motorosok és árusuk, hanem – a teljesség igénye nélkül – párkányi, szolnoki, debreceni, Miskolc környéki vendégek is érkeztek.

Apa-fia programnak sem utolsó egy ilyen motoros találkozó!
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A börzén régi és új motorok alkatrészei, felszerelései, hozzájuk illő ruhák mellett bolhapiacos „jóságok” is sorjáztak: literes korsók, világháborús kitüntetések, bakelitlemezek… Szeip Tibor Pannónia-alkatrészeket árult, mint mondta, szeret barkácsolni, az otthoni garázsban fel is halmozott már némi ráadás vasat, ezek egy részén most kívánt túladni; egy komplett Pannónia-blokkot és több deknit el is adott.

Polácska Marcsi elmondta, kedvezően viszonyulnak hozzájuk az önkormányzat, a hivatások tűzoltók, a rendőrség, a polgárőrség irányából, ez segíti rendezvényeik fennakadás nélküli levezénylését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában